Live

Internet gratuit pentru 3.000 de școli din România

Data publicării:
Învățământ online. FOTO: Getty Images

Începutul acestui an școlar a scos mai mult ca niciodată în evidență lipsurile școlilor din România. Mulți copii vor fi nevoiți să învețe online, însă nu toate școlile sunt echipate corespunzător pentru a asigura aceste transmisii. La sfârșitul lunii august, peste 5000 de școli nici măcar nu aveau internet. Companiile de telecomunicații au reușit însă, în cadrul unui program voluntar, să echipeze mai bine de jumătate dintre ele, iar Guvernul promite să găsească soluții ca toate să aibă această dotare până la sfârșitul anului.

În județul Călărași, școala primară Constantin Brâncoveanu e în renovare și fără internet. E una din cele peste 5.000 de unități de învățământ pentru care, la începutul lui septembrie, cursurile online erau imposibile. Principalele companii de telecomunicații s-au angajat să rezolve problema pentru mai bine de jumătate dintre aceste școli, printre care și Constantin Brâncoveanu.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Școala se află încă în renovare, însă cei 50 de copii care învață aici vor începe cursurile de la 1 octombrie. Pentru prima dată vor avea și internet la școală. Rămăsese singura din comuna Dragalina care încă nu avea această facilitate.

Pentru ca școala online să se desfășoare în condiții bune pentru toți elevii, echipamentele necesare conexiunii la internet au fost montate în fiecare sală de clasă. În acest fel, elevii pot folosi internetul la aceeași calitate pe tabletă, laptop sau smartphone.

În cancelarie se va monta aparatul central și, pentru fiecare sală de curs, un router wifi pe peretele comun.

Și la școala primară din Tămășeu, județul Bihor, elevii vor avea de anul acesta acces la internet.

Piski Emese, directoarea școlii din Tămășeu: Trebuie să facem tot ce putem pentru ca copiii să aibă parte de educație și atunci trebuie să vizoneze de acasă orele pe care trebuie să le asigurăm live. Dacă avem internet, atunci putem să punem în fiecare clasă câte un dispozitiv și cu ajutorul rețelei putem să asigurăm.

Școala din Tămășeu este una dintre beneficiarele programului inițiat de Guvern în colaborare cu principalele companii de telecomunicații din România. Digi | RCS & RDS, Vodafone, Orange și Telekom vor asigura acces la internet pentru aproximativ 3.000 de școli. În peste 1000 dintre acestea, internetul este adus de Digi | RCS & RDS. Vicepreședintele grupului a explicat cât de importantă este nu doar conexiunea la internet, ci și calitatea acesteia, astfel încât transmisiunile din sălile de clasă, realizate simultan, să nu întâmpine probleme.

Valentin Popoviciu,vicepreședinte Digi | RCS & RDS: Și industria telecom dorește să participe la un efort al comunității. Aceste conectări, e foarte important de spus, se vor realiza prin rețele de fibră optică astfel încât atât școlile, cât și elevii să aibă acces la internet de tip broadband, de mare viteză, care să le permită ca acel proces educațional să se desfășoare în condiții bune. După cum știți, conexiunile de care au nevoie ei sunt conexiuni video și atunci doar conexiunea prin fibră optică ar fi putut să asigure viteza necesară simultan pentru un număr de elevi și profesori astfel încât ei să își desfășoare orele așa cum trebuie.

Jean Badea, consilier al ministrului Educației: Am beneficiat de o mare deschidere din partea operatorilor de a susține educația. Toate lucrările de conectare care se întâmplă la momentul acesta sunt cu titlu gratuit, mai mult decât atât, operatorii și-au asumat și furnizarea serviciilor, tot gratuit, pe o perioadă de 12 luni. Gvernul va interveni cu măsuri, astfel încât ne-am asumat ca până la sfârșitul anului să extindem rețeaua de internet în toate comuniățile dezavantajate.

Companiile de telecomunicații spun că rețelele lor de internet nu au ajuns în anumite zone din cauza birocrației privind autorizarea. Speră ca autoritățile să simplifice aceste proceduri, după modele europene, astfel încât la începerea semestrului al doilea, internetul să nu mai fie o problemă în nicio școală din țară.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia vrea să interzică utilizarea serviciului SpeedTest de la Ookla. Ce bănuiește FSB că s-ar putea întâmpla

„Iubirea prefăcută”, una dintre cele mai folosite escrocherii pe internet. Cum te poți proteja de atacatorii online cu identitate falsă

Washington Post: Cum ajută rețeaua Starlink a lui Elon Musk forțele ruse să avanseze în Ucraina. „Este ceva care ne ucide”

Ne pierdem istoria digitală. 25% dintre toate paginile web care au existat la un moment dat între 2013 și 2023 nu mai sunt accesibile

Partenerii noștri