Românca absolventă de Cambridge și Sorbona, care nu-și găsește locul în țara sa
Are 23 de ani și a absolvit facultăți ale Universităților Sorbona și Cambridge. Este cartea de vizită a Ilincăi Duță, o tânără care nu-și găsește locul în țara sa. Va lucra la una din instituțiile Uniunii Europene și va aștepta momentul în care România va deveni țara în care își dorește să trăiască.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
„În mod sigur nu e cel mai bun moment pentru România. Mi se pare repetitivă, mi se pare că trăiește într-un cerc vicios, mentalități învechite, mentalități bolnave și permicioase, mentalități periculoase pentru dezvoltarea unei societăți. În orice caz, nu mentalități progresiste, nu există toleranță, educație, empatie, umanitate. E ideea asta de a te gândi la celălalt, la binele celuilalt, de a nu te considera singurul om pe pământ”, explică Ilinca Duță.
Sunt motivele pentru care România pierde unul dintre tinerii săi excepționali, pe unul dintre cei care ar fi putut-o ajuta să se schimbe. Ilinca Duță a obținut nota perfectă la Bacalaureat, 10. A plecat apoi să studieze în străinătate și acum este absolventă a Universităților Sorbona și Cambridge.
„De prin clasa a IX-a s-a conturat ideea de a pleca în Franța. Am trăit întotdeauna cu imaginea că dacă există un centru al culturii moderne în Europa, acela trebuie să fie Parisul”, povestește Ilinca.
România îi oferă prea puțin
Cu o licență în Istorie și Limbi străine și un master în Relații internaționale, Ilinca simte că România îi oferă prea puțin.
„Nu e vorba de bani, nu e doar locul de muncă pe care îl accepți, e tot mediul acesta în care trăiești, pe care trebuie să-l acepți și în care trebuie să te simți confortabil ca să poți să trăiești. În momentul în care am să pot să vin în țară să fac ceva relevant, așa cum mi-aș dori, ar trebui să fie mai târziu”, spune Ilinca.
„Un copil care m-a impresionat prin inteligența extraordinară și o cultură care în ziua de azi din păcate nu prea putem să ne lăudam. Mi-aduc aminte cu plăcere de situațiile în care îți citeai lucrările și unul dintre colegii tăi lua notițe. Era atât de entuziasmat de modul în care Ilinca redacta, încât simțea nevoia să ia notițe”, povestește Mariana Nicolaescu, profesoara de limba română a Ilincăi.
Pentru Ilinca, la fel ca pentru mulți alții, tragedia Colectiv a fost momentul în care România trebuia să se schimbe radical. Să-și schimbe, gândirea, mentalitățile, obiceiurile și modul în care funcționează.
„Lucrurile arată la fel. Ne împăcăm în continuare și chiar nutrim o plăcere bolnavă în practica acestui exercițiu de indiferență cu primitivismul unui sistem dezumanizant. Un sistem care se străduiește din răsputeri să-l debaraseze pe om de el însuși, să lichideze o povară spirituală inutilă, să-l deparaziteze de răul conștiinței și al așteptărilor rezonabile, să-l reducă simplu, calculat, procedural la o masă amorfă de carne arsă”, citește Ilinca un text scris de ea despre Colectiv.
Ilinca nu se întoarce acasă. Dar nu va sta departe de România. Îi va urmări evoluția de la Bruxelles, acolo unde va face un stagiu la una dintre instituțiile europene.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News