Live

Evaluarea Națională 2020. Examenul de Limba română și regulile după care se va desfășura

Data actualizării: Data publicării:
Evaluare Națională 2020 FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Evaluarea Națională 2020 începe pentru absolvenții de clasa a VIII-a pe data 15 iunie, cu examenul de Limba și literatura română. Examenul începe la ora 9:00, durează două ore, iar elevii pot ieși din examen după o oră. Rezultatele de la examenul de capacitate 2020 se afișează pe 22 iunie, iar a doua zi se pot depune contestații, potrivit metodologiei examenului de capacitate 2020.

Cum sunt așezați elevii în sala de examen și cum se face supravegherea

La examenul de Limba română de la Evaluare Națională 2020, elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Pe ușa fiecărei săli de examen este afișată lista cu numele elevilor repartizați în sala respectivă și banca în care stau.

În fiecare sală de examen, supravegherea va fi făcută de cel puțin un asistent, care este profesor de altă specializare decât Limba română, spre deosebire de anii anteriori, când elevii aflați în axamen au fost supravegheați de cel puțin doi asistenți. Regula din acest an a fost stabilită în contextul pandemiei de coronavirus, ținându-se cont de distanțarea fizică.

Citește și: Calendarele sesiunilor speciale de BAC 2020 și Evaluare Națională 2020, publicate de Ministerul Educației

Cum se desfășoară examenul de Limbă română la Evaluarea Națională 2020

Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistentul sau asistenții le explică elevilor modul în care se desfășoară examenul și cum trebuie să completeze datele personale pe foaia tipizată. Și tot înainte de examenul propriu-zis, elevii sunt informați că nu au voie să aibă la ei manuale, dicționare, notițe, însemnări, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, prevede metodologia.

Elevii primesc atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii câte le sunt necesare, iar fiecare va fi completată cu datele personale. Pentru lipirea colțului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante pentru toți elevii din școală.

Examenul de capacitate începe la ora 9:00, oră la care în fiecare sală de examen se deschid plicurile sigilate cu subiectele multiplicate. În anii trecuți, în condiții normale, accesul elevilor în săli era permis până cel târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi de examen. Anul acesta triajul epidemiologic poate îngreuna intrarea elevilor în sălile de clase.

Profesorii asistenți primesc subiectele multiplicate în plicuri, de la președinte sau un membru al comisiei, și le distribuie fiecărui elev. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală și niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea.
În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și cere părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar la matematică – pentru executarea schemelor și a desenelor – trebuie să folosească numai creion negru. Pentru examenul de la Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen. Elevii nu au voie să folosească în examen calculatoare. Elevii care vor să corecteze o greșeală „taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”.

La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii predau lucrările. Trei elevi vor rămâne în sală până la predarea ultimei lucrări. După ce termină lucrarea de examen, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini (de exemplu, sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini). Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți. După încheierea numerotării, elevii predau asistenților lucrările.

În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea, atunci este dat afară din examen, nu mai are dreptul să participe la probele următoare și nu i se încheie media la Evaluarea Națională.

Ce nu au voie să facă elevii în timpul examenului de Evaluare Națională 2020. Obiectele interzise în sala de examen

Elevii care susțin examenul la Evaluare Națională 2020 nu au voie să intre în săli cu ghiozdane, rucsacuri, genți sau sacoșe.
De asemenea, nu au voie „să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați”, se precizează în Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020.

Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la rețele de socializare și care ar putea fi folosite pentru comunicare cu alți candidați sau cu exteriorul.
În sala de examen elevii nu au voie să vorbească între ei, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. Toate obiectele interzise vor fi lăsate într-o sală de depozitare. Dacă elevii refuză să predea obiectele, nu vor fi primiți în examen.

Elevii care încearcă să copieze sau au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din probă și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise. Pe lucrarea acestuia, președintele de comisie va scrie cu cerneală sau pix roșu, „fraudă” și pune nota 1.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

- 2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională

- 15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă

- 17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă

- 18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă

- 22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

- 22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor

- 23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor

- 27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 

Evaluare Națională 2020, sesiunea specială

Absolvenţii de gimnaziu şi de liceu care la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat vor avea temperatura peste maximul admis, vor fi în izolare sau carantină din cauza epidemiei de COVID-19, precum şi cei care nu vor participa din alte motive medicale se vor putea înscrie la sesiuni speciale ale acestor examene, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Potrivit MEC, în contextul epidemiologic actual, Anisie a aprobat un ordin privind organizarea sesiunilor speciale de Evaluare Naţională şi Bacalaureat în vederea "asigurării egalităţii de şanse".

Calendarul sesiunii speciale a Evaluării Naţionale

22-26 iunie 2020 - înscrierea candidaţilor

29 iunie 2020 - Limba şi literatura română 

30 iunie 2020 - Matematică

1 iulie 2020 - Limba şi literatura maternă

2 iulie 2020 - afişarea rezultatelor (ora 12,00)

2 iulie 2020 - depunerea contestaţiilor (între orele 14,00 - 19,00)

4 iulie 2020 - afişarea rezultatelor finale (după ora 12,00)

Ce este Capacitatea sau Evaluarea Națională

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea „externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit Metodologiei de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta.
Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi „picate”, iar notele obținute de elevi contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). 
Atât elevii de la stat, cât și cei din învățământul particular susțin Evaluarea Națională fără taxă.
Subiectele de la Evaluarea Națională 2020 sunt concepute de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educației din subordinea sa. Baremul de evaluare și de notare pentru fiecare subiect de examen este elaborat, de asemenea, de CNPEE. Baremele se publică pe edu.ro după desfășurarea fiecărui examen.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce subiecte au avut elevii la Limba română, la simularea Evaluării Naționale 2022

Evaluare Națională 2022. Elevii claselor a VIII-a susțin proba scrisă la Limba și literatura română

Ce subiecte au primit elevii la Limba română, la Evaluare Națională 2021

Elevii care au luat 10 la Bac primesc câte 3.000 de lei. Stimulent de 1.000 de lei pentru nota maximă la Evaluarea Națională

Partenerii noștri