Epidemie de gripă în România. Imagini incredibile cu „igiena” din școli
Igiena este aproape la fel de importantă ca şi vaccinul în prevenirea îmbolnăvirii, spun medicii. În foarte multe şcoli şi grădiniţe din România, elevii nu pot respecta recomandările nici dacă ar vrea. Grupurile sanitare sunt mizerabile şi hârtia igienică lipseşte cu desăvârşire. La o săptămână după ce a declarat că elevii trebuie să aibă la ei şerveţele umede, ca să se şteargă pe mâini, ministrul educaţiei susţine că a dat ordin ca în şcoli să se cumpere săpun.
Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Primul pacient cu trei infecții virale din țară
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Rafila: Nu declarăm epidemie de gripă
Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă
Cât de periculoasă poate fi "Flurona"
Primul caz de gripă înregistrat în România în acest sezon
Interviu Nelu Tătaru
„Inspectoratul Școlar General de la București, cu asta a început, ca în toate școlile să avem apă și săpun, cred că e responsabilitatea directorilor de școală”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul educației.
Însă lucrurile nu stau chiar aşa nici măcar în şcolile din Bucureşti. La un liceu cu pretenţii nu am găsit nici urmă de săpun în apropierea celor patru chiuvete din baie.
Iar într-un liceu care avea săpun, elevii erau nevoiți să stea la rând ca să se spele pe mâini: două dintre lavoare erau defecte.
Am văzut şi dezinfectant, foarte util de vreme ce mizeria din grupul sanitar era cumplită.
Hârtia igienică este şi ea scumpă la vedere în şcoli. Mai mult, nici suporturi pentru ea nu există, semn că administratorii nu şi-au mai bătut capul demult cu asemenea achiziţii.
În timpul acesta, medicii vorbesc despre igienă strictă ca să ne ferim de gripă.
„Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas”
Adrian Streinu Cercel - manager Institutul Matei Balş: „Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm”.
La şcolile şi grădiniţele din provincie, situaţia este şi mai gravă decât la Bucureşti. Într-o comună din Gorj, mersul la toaletă este o adevărată aventură pentru copii, iar respectarea igienei este o mare provocare. Baia este la 30 de metri de ieşirea din grădiniţă. O clădire fără apă curentă, hârtie igienică şi săpun. Coşurile de gunoi, geamurile... lipsesc şi ele.
- Cam câte grade credeţi că sunt aici?
- Nu mă luaţi cu gradele, că gradele sunt aproape la temperatura de afară, spune primarul Ion Băluță, primarul din Târgu Logrești. Deci, e normal, atâta timp cât vedeţi cum este...
- Dar n-aţi putea să puneţi, totuşi, nişte geamuri? ....
- Păi...apa tot n-o putem rezolva!
Aşa că o chiuvetă este improvizată ...în clasă. De fapt un lighean în care educatoarea le toarnă apă copiilor dintr-o cană.
„Aici ne spălăm. Avem săpun şi găleată şi apă”, explică educatoarea Otilia Miruț.
Informaţiile oficiale spun că aproape 6.000 de elevi şi preşcolari sunt bolnavi de gripă ori suferă din cauza infecţiilor respiratorii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News