Live

De ce a semnat Iohannis decretul de numire a Ecaterinei Andronescu la Educație. Explicații de la Cotroceni

Data publicării:

Consilierul de stat pe Educație al preşedintelui, Ligia Deca, a explicat, în exclusivitate, pentru Digi24 de ce a semnat şeful statului, într-un timp relativ scurt, decretul privind numirea Ecaterinei Andronescu. Iniţial, preşedintele a spus că va analiza cu mare atenţie propunerea Ecaterinei Andronescu, pentru că aceasta i-a mărturisit că nu vrea să fie ministru. Însă trei zile mai tarziu a semnat decretul.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: De ce preşedintele a semnat decretul destul de repede, după ce a spus că are ceva dubii despre modul cum doamna Ecaterina Andronescu a ajuns să fie propusă din nou ministru. Puteţi să ne lămuriţi cu rpivire la această întrebare pe care foarte mulţi au lansat-o în spaţiul public?

Ligia Deca, consilier de stat: Deciziile preşedintelui, în mod normal, nu se motivează la modul acesta. Însă domnul preşedinte, dacă vă aduceţi aminte, a spus că se va gândi un pic mai mult. Au fost două nominalizări la acel moment, prima nominalizare a beneficiat şi de o aprobare foarte rapidă. A existat o temporizare în cazul doamnei ministru Andronescu, pe care cred că au putut-o constata toţi cei interesaţi. În ceea ce priveşte modul în care doamna ministru a ajuns să fie nominalizată, cred că este o întrebare pentru domnia sa. Ceea ce a spus domnul preşedinte este că doamna Andronescu a afirmase altceva vizavi de dezideratele domniei sale la un moment anterior. Eu în cheia aceasta am citit declaraţia.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: Tot doamna Andronescu, imediat după ce s-a semnat decretul, a spus că manualul unic nu e cea mai fericită soluţie. Cum vi se pare perspectiva de a avea o nouă modificare?

Ligia Deca, consilier de stat: Cred că este interesant că miniştri venind din partea aceleiaşi Coaliţii de guvernare, acelaşi program de guvernare, au opţiuni atât de diferite vizând un proces atât de important precum realizarea manualelor. Cred că, indiferent de soluţia aleasă, şi este evident de dorit să nu avem o soluţie unică pentru că trăim într-o societate democratică în care fiecare copil este diferit. Deci, aşa cum spuneam, indiferent de soluţia aleasă trebuei ca demersurile de realizare a manualelor pentru anul viitor să înceapă mult, mult mai devreme. Nu este normal ca acest proces să înceapă în primăvară şi apoi să ne mirăm cu toţii că elevii nu au manualele pe bănci la începutul anului şcolar. Dacă doamna Andronescu are o preferinţă şi a anunţat un deziderat, mi-aş dori să îl văd şi în practică, reflectat în ceea ce va face ministerul, pentru a nu mai avea o criză a manualelor anul viitor.

În această seară, la Jurnalul de Seară, urmăriţi un material, în premieră, în care Ligia Deca va vorbi despre primele concluziile ale proiectului România Educată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Ministerul Educaţiei anunță în ce condiții se pot suspenda cursurile luni din cauza alegerilor

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Înscrierea în clasa pregătitoare pentru 2025-2026, potrivit Ministerului Educației. Condiții pentru copiii care nu au fost la grădiniță

Partenerii noștri