Cum își continuă elevii educația în criza COVID-19. Măsurile Ministerului Educației
Ministrul Educației, Monica Anisie, a impus o serie de măsuri de urgență în școli pentru prevenirea infectării cu coronavirus, printre care se numără suspendarea cursurilor, dar și amânarea examenelor.
Decizia Guvernului PNL de a închide unitățile de învățământ până pe data de 23-24 martie, cu posibilitatea de prelungire până după Paște, este doar una dintre măsurile preventive, menite să limiteze răspandirea coronavirus.
O altă măsură luată de către Ministerul Educației este amânarea simulărilor pentru Evaluarea Națională, a examenului național de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri.
De asemenea, se suspendă desfășurarea tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive. Guvernul a mai anunțat sistarea programelor de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și ale cursanților școlilor postliceale sanitare.
Proiectul „Teleșcoala”, cursurile se mută din sala de curs acasă
Ministerul Educației și Cercetării a apelat la utilizarea platformelor online, puse la dispoziție în mod gratuit de către mai multe companii. Suplimentar, însă, a realizat un parteneriat cu Televiziunea Română tocmai pentru a facilita accesul la educație și pentru acei copii care nu pot avea acces la platformele online. Cu ajutorul profesorilor voluntari (peste 50 de profesori), de luni, 16 martie, au fost difuzate primele emisiuni de predare-învățare. Teleșcoala începe de la ora 9:00 pentru elevii claselor a VIII-a și după-amiază, de la ora 15:00, pentru clasa a XII-a.
„Am lansat campania #ÎmiPASĂ #ȘcoaladeACASĂ. Prin această campanie îmi doresc să transmitem elevilor, studenților și părinților încurajarea de a se proteja de infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) evitând pe cât posibil spațiile aglomerate.
Totodată, este important ca elevii să conștientizeze că procesul de învățare continuă cu școala de acasă prin intermediul soluțiilor alternative: cursuri suport online și lecțiile de la TeleviziuneaRomână.
Sănătatea și siguranța copiilor noștri sunt mai importante decât oricând. Să fim responsabili și să continuăm învățarea de acasă!", a declarat Anisie pe pagina de facebook.
De asemenea, Guvernul susține realizarea de cursuri suport pentru elevi, asistate de tehnologie și accesarea suitei de aplicații educaționale oferite sub licență gratuită de Google și Microsoft.
Înscrierea în clasa pregătitoare 2020 se va prelungi
Înscrierea pentru clasa pregătitoare se realizează în continuare online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.
Autoritățile au mai anunțat că toate activitățile extrașcolare sunt și acestea anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior. De asemenea, activitățile din cadrul programului „Școală după școală" care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare sunt suspendate în această perioadă, dar și activitățile de formare și evaluare finală destinate personalului didactic din învățământul preuniversitar.
În ceea ce privește drepturile salariale, MEC asigură întreg personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu vor fi afectate de măsurile privind suspendarea cursurilor. În plus, se va constitui un Grup de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19.
Articol susținut de PNL
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News