Creșa de stat care funcționează după modelul danez
O veste bună şi una rea pentru părinţii din Bucureşti. S-a deschis o creşă de stat unde educatoarele vor aplica sistemul danez: lecţii în aer liber şi încredere dată copiilor că se pot descurca singuri în orice situaţie. Problema este că inaugurarea de astăzi practic nu contează. În capitală sunt 4000 de locuri la creşe pentru 50 de mii de copii.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Smaranda nu are nici doi ani, dar este unul dintre copiii care cântă veseli la noua creşă româno-daneză din sectorul 1 al Bucureştiului. Deşi copila este mică, părinţii au vrut să o ducă în comunitate tocmai ca să înveţe să se descurce singură.
„Este accentul foarte mult pus pe autonomie, pe activităţi în aer liber”, spune Sânziana Dobre, mama Smarandei.
Creşa inaugurată astăzi este a doua cu sistem danez de educaţie. Copiii petrec 80% din timp în aer liber. Iar personalul care se ocupă de cei mici a fost instruit după modelul din Danemarca, de o asociaţie nonprofit.
„Specialiştii, formatorii noştri îşi petrec ore întregi alături de educatorii din cadrul creşelor, de personalul de la bucătărie, de medici, de asistente, să înveţe împreună cum să vină în sprijinul copilului”, spune Georgeta Jurcan, preşedinte ProVocaţie.
Problema este că în Bucureşti sunt de peste 10 ori mai mulţi copii decât numărul de locuri de la creşele de stat. Aşa că în toate sectoarele sunt liste lungi de aşteptare.
„Avem liste de aşteptare de 300 de persoane. De doi ani de zile, imediat după ce se naşte copilul părinţii vin şi depun cerere pentru creşă”, spune Dănuţ Fleacă - director general DGASPC Sector 1.
La creşele de stat, părinţii plătesc doar contravaloarea mesei, între 12 şi 15 lei pe zi, în vreme ce instituţiile particulare tariful variază între 700 de lei la program scurt şi 1.600 program de la şapte dimineaţa la şase seara. Ce-i drept, la privat este o educatoare la patru copii în loc de o educatoare la 15 copii, ca la stat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News