Video Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea băiatului de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală, care uimește lumea
Un elev de 10 ani din Constanța este supranumit „calculator uman”. El poate să facă adunări cu mai multe numere în doar câteva secunde. Este atât de rapid încât profesorul nu apucă nici măcar să termine de citit cerința. Filip a reușit deja să obțină mai multe premii internaționale și își dorește să lucreze în IT sau medicină.
Un tânăr de 26 de ani a fost înjunghiat mortal în parcarea unui mall din Constanţa
Tragedie în Constanța: două tinere au murit, după ce un șofer s-a urcat beat la volan și a provocat un accident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Doi bărbați au fost răniți după ce balustrada unui restaurant s-a rupt și au căzut de la etaj
Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
Locuinţe şi străzi inundate în Constanța, județ aflat azi-dimineață sub alertă meteo cod roșu. Urmările vijeliei
În numai câteva secunde, Filip a reușit să adune cinci numere, iar rezultatul obținut a fost cel corect.
"Mi-am dat seama că este foarte ușor sa calculez unele calcule, cum ar fi 5+ 5. Doar trebuia sa le adun și sa ma gândesc, pot sa ai 5 mere plus 5 mere și era mai ușor", spune Filip Adrian Rădulescu, campion la aritmetică mentală.
Mama lui Filip l-a susținut în dezvoltarea pasiunii pentru calcule.
"Are o gândire a lui, personală, de a rezolva calcule, ca și cele pe care le-ați văzut mai devreme sau și cele de la școală. I s-a dezvoltat acestă abilitate, dar are memorie vizuală foarte bună", spune Ștefania Roxana Lică, mama lui Filip.
Pasiunea pentru calcule i-a fost dezvoltată prin soroban, o numărătoare din lemn care îi ajută pe cei mici să facă ușor adunări și scăderi, dar și operații mai complexe.
"Este important să înțelegem că metoda nu dă roade fără exercițiu, nu este o metodă magică ce face copilul sclipitor. Este vorba despre foarte multă muncă, despre faptul că aici, la centru, învățăm și punem bazele perseverenței și bazele consecvenței, doi indicatori importanți, indicatorii care aduc disciplina și răbdarea", explică Elena Toma, trainer soroban și aritmetică japoneză.
Filip a avut și momente în care a vrut să renunțe la calculele foarte grele, dar a continuat să învețe pentru pasiunile lui și a reușit să obțină, astfel, numeroase premii internaționale.
"Eu cred ca îmi vor folosi aceste calcule, deoarece îmi place partea de informatică, dar dacă atunci când voi crește nu va fi informatica, atunci cred ca ma voi face doctor", e de părere băiatul supranumit și "calculator uman".
La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală din Dubai, Filip a calculat 100 de exerciții în 7 minute si 35 de secunde.
Reporter: Iulia Stanciu
Operator: Cristian Dumitrașcu
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News