Cîmpeanu: Încă există neîncredere că vom reuși să avem corectare informatizată la Evaluare de la anul. Eu spun că vom reuși și vom avea
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 cum se vor corecta examenele de evaluare, inclusiv Evaluarea Națională, și Bacalaureat anul viitor. El a precizat că pentru Evaluarea Națională va exista corectare informatizată pentru toate lucrările, iar la Bacalaureat vor fi proiecte pilot în fiecare județ.
Promovabilitate zero la Evaluarea Națională la o școală din Craiova
Evaluarea națională pentru clasa a VI-a a fost amânată
Imagini cu David Popovici la liceul din Vălenii de Munte
Cîmpeanu a încercat să-și justifice demisia
Reacția ministrului Educației când un părinte îi arată plasa ruptă a porții de fotbal
Cum se vor da note în noul an școlar?
Ce înseamnă toalete „conforme” în școli?
Cîmpeanu, despre mesajul "Puie Monta" din grădiniță
Lecțiile primite de stat de la un liceu privat
Scopul acestui demers este evitarea situațiilor în care notele elevilor la examenele naționale sunt modificate chiar și cu 3-4 puncte după contestații.
„Văd că încă există neîncredere în tot sistemul că vom reuși pentru evaluarea la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a și Evaluarea națională de la anul să avem corectare informatizată. Eu spun încă o dată că vom reuși și vom avea, pentru a elimina toate aceste situații”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.
„Pentru Bacalaureat va exista o pilotare. O să avem în fiecare județ un centru sau două de examen unde lucrările vor fi codificate, scanate, vom încerca să corectăm și rezultatele care, repet, sunt într-o altă situație decât cele de la Evaluarea Națională, unde subiectele, începând de anul acesta, au fost concepute în conformitate cu testele Pisa, unde fiecărui item îi este atribuită o competență. Atunci când corectezi pe fiecare item notele, nu numai nota globală, ai o imagine mai clară asupra competențelor. Acest lucru va trebui să se întâmple și la Bacalaureat, odată cu ținta pe care „România Educată” și-a propus-o, de Bacalaureat care să evalueze competențele și nu cunoștințele”, a explicat ministrul.
„Nu se va întâmpla însă de anul viitor. La Evaluarea națională se va întâmpla de anul viitor, se întâmplă deja. Și atunci asta este diferența dintre Evaluarea națională cu corectură computerizată și Bacalaureat, corectură doar la nivel de pilot”, a precizat el.
Ministrul a explicat că examenul de Bacalaureat nu va fi modificat în următorii câțiva ani.
„Pentru un Bacalaureat care să evalueze competențele, ai nevoie de un parcurs liceal care să pregătească acest lucru. Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci vor urma 4 ani de liceu și abia la finalul acestora va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe. Până atunci, va fi în modul cunoscut, însă îmi doresc să reușim o corectare informatizată care să elimine aceste erori”, a spus Cîmpeanu.
În ceea ce privește admiterea la liceu, opțiune prevăzută în proiectul „România Educată”, ministrul spune că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple din septembrie 2022, chiar dacă noua lege a educației intră în vigoare la începutul anului viitor.
„Sunt ipoteze de lucru care vor intra în dezbatere. Un lucru clar este că această admitere la liceu, dacă va fi, va fi înainte de Evaluarea Națională. Un alt lucru clar este că va fi în aceeași zi și la aceeași oră pentru toate liceele care vor dori să organizeze concurs propriu de admitere. Mai departe, toată paleta ipotezelor rămâne deschisă”, a spus Cîmpeanu.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News