„E dezastru. Și așa erau scumpe”. Prețurile medicamentelor au explodat în farmaciile din România. Ce spune Ministerul Sănătății
Prețul medicamentelor uzuale a explodat în farmaciile din România. Este vorba despre trei mii de medicamente al căror preț a fost majorat cu până la 14 la sută. Noile tarife s-au aplicat deja de la 1 august. De exemplu, prețul acidului folic, o substanță activă recomandată în perioada sarcinii, s-a dublat.
Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
Acidul folic, substanță extrem de importantă în timpul sarcinii, e unul dintre medicamentele ale căror prețuri au explodat.
- Da, am remarcat chiar acum, da, mi-am luat rețeta de la medicul de familie și am constat acum că e o diferență de plată față de luna anterioară. Și așa erau scumpe! Mi se pare că sunt prea scumpe!
- Într-adevăr, s-a scumpit cu 20% aproape, față de cum erau înainte.
- E dezastru! Dar asta e, nu avem încotro, mergem mai departe!
Acidul Folic previne aproape 75-80% din aceste anomalii ale tubului neuronal care pot să apară în lipsa din creier a acidului folic.
Într-un răspuns pentru Digi24, Ministerul Sănătăţii spune că scumpirile sunt de până la 14%, la medicamentele, oricum, ieftine.
„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a mai transmis Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății mai spune că este o actualizare cu inflația, iar alta majorare este făcută la medicamentele care nu aveau înlocuitor.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News