Live

Video&Foto Dunărea a atins în zori nivelul maxim la Budapesta. Ce se așteaptă în orele următoare și cum se pregătește România

Data actualizării: Data publicării:
Dunărea a ajuns la scările Parlamentului ungar din Budapesta. Foto/ Profimedia Images

Sâmbătă, Dunărea a atins cel mai înalt nivel de creștere în Budapesta la ora 05:00 dimineața, cu 830 de centimetri, conform ultimelor date citate de dailynewshungary.com. De atunci viitura a început să se retragă. Cele mai proaspete date ale autorității de gestionare a apelor din Capitala Ungariei indică faptul că, între orele 07:00 și 08:00 dimineața, fluviul a scăzut cu 2 centimetri.

Fluviul a atins vârful în jurul orei 05:00 dimineața, relatează Infostart. Aceste date marchează al patrulea cel mai înalt nivel înregistrat vreodată la Budapesta, depășind cu câțiva centimetri cotele inundației din 2010.

CITIȚI ȘI: Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a menționat în informarea sa privind inundațiile că scăderea nivelului apei este de așteptat să fie lentă. Potrivit site-ului de gestionare a apelor, nivelul Dunării ar putea scădea la 620 de centimetri până la 25 septembrie, moment în care traficul pe malurile râului ar putea fi reluat, îmbunătățind considerabil fluxul de transport al orașului.

Falezele cele mai frecventate de turişti sunt acoperite de apele revărsate ale Dunării, la Budapesta, însă asta nu îi opreşte pe curioşi, vizitatori şi localnici, să se apropie de zonele inundate pentru a surprinde imagini inedite, aşa cum nu au mai fost văzute în capitala Ungariei în ultimul deceniu.

În anumite locuri, accesul spre faleză este destul de dificil, pentru că străzile apropiate de albia Dunării sunt inundate, zonele respective fiind închise. Apa a înghiţit semafoare şi indicatoare rutiere, semnul cel mai clar că fluviul este cu mult peste cota de inundaţie.

Selfie pe faleza inundată a Dunării. Foto: Profimedia Images

Ce nivel a atins debitul Dunării la intrarea în România

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), într-o postare pe Facebook.

În 2006, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.800 mc/s , scrie Agerpres.

"Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA", a subliniat ANAR.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la Budapesta are sâmbătă o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de 8.700 mc/s.

"Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.
În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare", au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.

Pregătiri intense în așteptarea creșterii nivelului Dunării

Echipele de intervenţie din cadrul Administrației Apele Române au pregătit o mie de saci şi alte materiale pentru sectorul românesc al Dunării în așteptarea viiturii formate în urma precipitațiilor căzute în celelalte țări traversate de fluviu.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că vârful de debit se va înregistra pe 28/29 septembrie, iar autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia.

"De ieri au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului. Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii (…) Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeş-Vedea au pregătit, deja, 1.000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie", informează Administraţia Naţională Apele Române într-un mesaj publicat pe Facebook.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Atuurile politicianului maghiar care ar putea câștiga în fața lui Viktor Orban, pe care l-a numit „Al Capone al Carpaților”

Partenerii noștri