Documente necesare pentru ajutorul de șomaj. Cât este indemnizația de șomaj în 2024
Indemnizația de șomaj este o compensație parțială oferită de stat, din bugetul de asigurări sociale de stat, persoanelor care și-au pierdut locul de muncă sau absolvenților de liceu care nu s-au angajat imediat după terminarea instituțiilor de învățământ. Iată ce documente sunt necesare pentru a obține ajutor de șomaj.
Actele pentru obținerea indemnizației de șomaj se depun la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Acte necesare pentru dosarul de șomaj
- Cerere tip. Se poate descărca de pe site-ul ANOFM;
- Buletin, original și copie;
- Acte de studii și calificare, original și copie;
- Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos și apt de muncă ori, dacă este cazul, că există restricții medicale;
- Adeverință de venit eliberată de ANAF din care reiese că nu primești salarii/venituri ori că primești, după caz, din activități care sunt monitorizate legal. Suma acestor activități realizate nu trebuie să depășească valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR);
- Cartea de muncă, original și copie;
- Decizie eliberată de ultimul angajator, ultimul loc de muncă, din care să rezulte data și motivul încetării contractului de muncă;
- Adeverință de la ultimul loc de muncă din care reiese că au fost plătite contribuțiile la fondul asigurărilor de șomaj, copie (adeverință de vechime de la ultimul angajator);
- Certificat de naștere al copilului și adeverință de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, pentru persoanele care au fost în concediu creștere copil, copie.
Persoanele care au lucrat cu normă scurtă, timp de 4 ore pe zi, trebuie să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice de la data încetării contractului de muncă, altfel se pierde dreptul la indemnizația de șomaj.
Ajutorul de șomaj nu se oferă persoanelor care refuză un loc de muncă în baza studiilor pe care le au, dar nici persoanelor care refuză să participe la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
ANOFM coordonează mai multe agenții județene în cadrul cărora se regăsesc agenții locale și puncte de lucru, dar și centre proprii de formare profesională.
Cum se calculează indemnizația de șomaj
Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință (ISR), stagiul de cotizare (coeficientul vechime în muncă %) astfel:
- 75% din valoarea (ISR), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
-
75% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizației, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote stabilite diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare.
Coeficientul de vechime în muncă depinde de stagiul de cotizare al persoanei care aplică pentru indemnizația de șomaj. Se împarte astfel:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani.
În funcție de durata stagiului de cotizare (perioada în care persoana în cauza a fost asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj) se stabilește și perioada de timp de acordare a indemnizației de șomaj. Astfel, o persoană poate primi ajutor social pe o perioadă de:
- 6 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
- 9 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
- 12 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Acte necesare pentru înregistrarea dosarului de șomaj în cazul absolvenților de liceu
Absolvenții care au împlinit vârsta de 16 ani și nu și-au găsit un loc de muncă în următoarele 60 de zile lucrătoare de la absolvirea instituției de învățământ pot beneficia de indemnizație de șomaj timp de 6 luni.
Prin absolvent al unei instituții de învățământ se face referire la o persoană care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, potrivit legislației în vigoare, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior de stat, privat autorizat sau acreditat în condițiile legii.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), absolvenții de liceu sau facultate din promoția 2024, pot lua indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni dacă se înregistrează la Ocuparea Forțelor de Muncă în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor.
Documente necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidența Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)
- Buletin, carte de identitate;
- Actele de studii și calificare în original;
- Curriculum vitae (CV) întocmit conform modelului comun aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european;
- Adeverință medicală din care să rezulte că persoana în cauză nu are restricții medicale care o împiedică să presteze munca sau, după caz, că există restricții medicale;
- Declarație pe propria răspundere a absolventului că nu a fost admis sau nu urmează cursurile unei forme de învățământ organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii, la momentul depunerii/solicitării dreptului de indemnizație;
- Adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înscris în vederea medierii/înțelegerii pentru încadrare în muncă.
După terminarea celor 60 de zile, termenul legal de la absolvire, elevii care s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare.
În anul 2024, indemnizația lunară de șomaj pentru absolvenții cu vârsta de 16 ani, care nu au un loc de muncă, este de 330 lei/lună.
Cât este șomajul în România
ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, având ca bază rata medie anuală a inflației din anul anterior.
Ministerul Muncii și Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au anunțat că de la 1 martie 2024 s-a majorat baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă. Valoarea ISR în 2024 a crescut de la 598 de lei, la 660 de lei/lună.
Exemplu de calcul, caz ipotetic, pentru indemnizație de șomaj
- ISR = 660 lei în anul 2024;
- Salariu mediu brut în ultimele 12 luni = 6.000 lei;
- Stagiu de cotizare = 4 ani, coeficientul de vechime adăugat este de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim 3 ani, până la 5 ani.
Indice Social de Referință (ISR) înmulțit cu 75% plus salariul brut înmulțit cu coeficientul de vechime.
Calculul va fi: (660 x 75%) (0,75) + 6.000 x 3% (0,03) ) = 675 lei. Suma de șomaj se va acorda pentru o perioadă de 6 luni, deoarece stagiul de cotizare al șomerului a fost pe o perioadă mai mică de un an.
În realitate, însă, suma pe care o poate primi o persoană drept indemnizație de șomaj pe lună diferă în funcție de salariul brut avut și de stagiu de cotizare.
Plățile pentru ajutorul de șomaj în România se fac până pe data de 15 ale fiecărei luni.
Încetarea plății indemnizației de șomaj beneficiarilor se face în mai multe situații, printre care:
- în momentul începerii unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe o perioadă determinată mai mare de 12 luni;
- în prima zi a lunii următoare în care s-au realizat venituri din activități autorizate potrivit legii;
- în momentul refuzului de a începe un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor, fără să ofere un motiv justificat;
- la data plecării din ţară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni;
- la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
- în cazul decesului beneficiarului.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News