Doar jumătate din locurile de muncă pe litoral sunt ocupate. Hotelurile nu găsesc angajați în țară și caută muncitori din Asia
Doar jumătate dintre locurile de muncă disponibile la malul mării sunt, în acest moment, ocupate. În lipsă de salariați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Invazie de alge pe litoral
18 turiști cazați la un hotel din Olimp au ajuns la spital
Revoltă într-o localitate măturată de inundații. Paturi oferite de autorități sinistraților s-au rupt
Litoralul, devastat după furtuni. Prefect: Vom cere mâine containere pentru cei cu casele afectate, de la rezerva de stat
Litoralul, afectat de furtuni puternice. Inundații în mai multe stațiuni
Pe litoral se caută, în fiecare vară, muncitori sezonieri. Deși concediile de vară se apropie, multe dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării nu au încă personalul necesar pentru turiști.
Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud Est: "Cam 50% chiar 60% sunt cei care ne lipsesc din punct de vedere al personalului calificat, pregătit pe domenii, astfel încât să oferim servicii de înaltă calitate".
Dacă în trecut angajatorii apelau la Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru recrutarea de personal, anul acesta situația s-a schimbat. Pe lista locurilor de muncă sunt, în prezent, doar 88 de posturi disponibile, oferite de 14 angajatori.
Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM: "În acest moment oferta este slabă. Până acum 2 ani, până să avem stare de urgenţă sau stare de alertă, în această perioadă aveam şi 2000 de variante de angajare".
Cei mai mulţi patroni de la malul mării preferă să anunțe posturile disponibile fie pe site-urile cu locuri de muncă, fie pe rețelele sociale. Fără prea mare succes, însă.
Nicolae Bucovală, hotelier: "De patru zile caut grădinar şi nu s-a înscris nimeni pe platformă. Nu cerem mare lucru, decât să aibă grijă de spaţiul verde, să îngrijească aşa cum trebuie, să stropească, să tundă iarba, să mai planteze un pomişor".
În lipsă de angajați români, antreprenorii se orientează spre personal de pe continentul asiatic, din ţări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.
Silvia Vornic, director de hotel: "În fiecare an, cel puţin în ultima perioadă, întâmpinăm probleme, motiv pentru care ne-am axat şi pe recrutare din ţări străine. Să spunem că anul acesta am ajuns undeva la 40%, însă este nevoie să acoperim întreaga echipă".
De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News