Dilema patronilor de restaurante. "Cum să testăm noi clienții? Nu avem abilități medicale și nici autoritatea să o facem"
Reprezentanții sectorului HoReCa spun că sunt dispuși să suporte costurile cu testarea rapidă a clienților, dar propunerea nu este privită cu încredere de către antreprenori. Marea întrebare este cum ar putea ei face aceste teste în condițiile în care nu au nici pregătire medicală în acest sens, nici autoritatea.
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Reguli noi în restaurante
Restaurantele și zonele de food-court din mall-uri, aproape pustii în București
Rafila îl contrazice pe Tătaru în privința vaccinării obligatorii
Masa la restaurant va fi mai scumpă
Florin Cîțu: Vrem să deschidem la 1 iunie
CTP: „Eu n-am auzit de dreptul omului la restaurant!” Scenariul realist văzut de gazetar pentru revenirea la normalitate la 1 iunie
Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor după Paști
Cum ar putea rămâne deschise restaurantele
"Noi nu putem să cerem buletinul clientului să vedem dacă este vaccinat sau nu. Guvernul trebuia să spună - fără rapel nu intri în restaurant. Chestia asta comutată pe noi nu e OK. Noi nu avem abilități medicale. După ce HoReCa este atât de blamată, deși nu avem statistici că ar fi contribuit la răspândirea virusului, acum, cineva aruncă pisica în curtea noastră care, oricum, e fără garduri acum.
Era foarte simplu să se spună: vrei la restaurant, la concerte, pe plajă, vrei să îți reiei viața socială, vaccinează-te, obține hârtia și mergi la restaurant.
Cine să facă testul ăsta? Poate nu știm să facem aceste teste corect. Nu suntem autoritate să putem face asta, noi putem doar să îi primim", a declarat Radu Dumitrescu, antreprenor HoReCa.
Marți, premierul a avut discuții cu reprezentanții industriei ospitalității, cu privire la revenirea la normalitate de la 1 iunie. Restaurantele ar urma să funcționeze la interior la o capacitate de cel mult 50%, iar reprezentanții sectorului HoReCa spun că sunt dispuși să suporte costurile cu testarea rapidă a clienților. Ei iau în calcul și posibilitatea ca cei care refuză să se vaccineze sau să fie testați să aibă acces doar pe terasă, iar cei care și-au făcut vaccinul, au dovada că au trecut prin boală sau acceptă testele rapide să poată lua masa și la interior.
„Am discutat cum putem funcționa mai deschis începând cu data de 1 iunie. Asta înseamnă posibilitatea de a funcționa la interior cu o anumită capacitate, între 30 și 50 la sută, totodată pregătirea industriei ospitalității în sensul în care angajații din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Și acum lucrăm într-un grup de lucru, cu comitetul de vaccinare, în așa fel încât toți angajații care doresc să se vaccineze să poată avea acces la vaccin mai facil, astfel încât clienții care doresc să iasă la restaurant sau în hotel să aibă siguranța că angajații sunt vaccinați”, a spus Dragoș Petrescu, președintele asociației HORA.
Citește și: Sectorul HoReCa ar putea să funcționeze indiferent de rata de incidență, dacă își vaccinează toți angajații
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News