Digitalizarea administrației publice, în colaborare cu operatorii privați. România primește fonduri prin PNRR
2022 este şansa României să facă un pas major către digitalizare prin intermediul fondurilor din PNRR. Specialiștii din sectorul telecomunicațiilor subliniază că acest obiectiv poate fi îndeplinit doar dacă va exista strânsă colaborare între autorități și sectorul privat. În cadrul celei de-a 26-a ediții a Zilei Comunicațiilor au fost prezentate principalele direcţii strategice naţionale de acţiune în domeniul telecom până în 2030.
Ciolacu: Ciucă stă pe margine și critică
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Câciu: Mulți și-au rupt cămașa că nu se poate modifica PNRR
După ce Ciolacu a spus că n-a găsit PNRR-ul în Guvern, Ghinea îl face "prost"
Ministrul Mediului: Sudul României se transformă într-un deșert Sahara
Restantă la capitolul energie, România primește doar o parte din tranșa II din PNRR. Adina Vălean: Banii nu sunt pierduți
Emil Boc atacă USR: „Partidul ăsta ghiocel nu a construit un șurub”
De ce vrea Guvernul să înlocuiască plafonul de 9,4 % din PIB pentru pensii
Boloș, pus de Guvern să renegocieze PNRR: „Este mandatul pe care l-am primit”
Digitalizarea administrației publice este unul dintre obiectivele centrale ale Guvernului. Pentru a se realiza, se vor aloca prin PNRR 1,81 miliarde euro. Însă fără o strânsă colaborare între autorități și operatorii privați de telecomunicații, ținta nu poate fi atinsă.
Marius-Viorel Poșa, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Singura variantă va fi un joint venture între ceea ce înseamnă guvern, stat și infrastructra privată. În ceea ce privește UAT-urile nu există o reticență, sunt multe primării care trebuie să treacă de la infrastructura veche la cea nouă, pentru a le putea alinia pe toate.
Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Consiliului Administrativ DIGI | RCS&RDS: Ne uităm la România ca la o țară care și-a rezolvat problema conectivității. Din punct de vedere al acoperirii mobile, avem acoperire 4G de la toți operatorii, foarte bună la nivel de țară. E o competiție acerbă între operatori să ajungem în ultimele zone rămase neacoperite. Problema noastră nu mai e conectivitatea, ci sunt serviciile pe care le punem peste conectivitate. În partea de digitalizare a serviciilor cu cetățenii din partea statului, aici trebuie să vedem o dinamică din ce în ce mai accelerată.
Dorin Odiațiu, director Public Affairs, Partnerships&Wholesale ORANGE România: În viitor colaborarea mai strânsă dintre stat și mediul privat, operatori, e esențială pentru a avea succes.
Ștefania Petre, Director Regulatory&Security Telekom Mobile România: Prioritatea la nivel de PNRR a cloud-ului guvernamental este la acest moment la jalonul care presupune explorarea opțiunilor tehnice și în măsura în care ne va fi solicitată participarea pentru oferirea de know-how, expertiză, vom fi acolo.
Potrivit celor mai recente date ANCOM, rețelele de telecomunicații s-au dezvoltat foarte bine.
Cristin Popa, director executiv ANCOM: La finalul anului aveam 6,1 milioane de conexiuni la internet fix, în creștere cu 7%. Dintre acestea, 3,9 milioane erau în mediul urban, o creștere de 4%, și 2,2 milioane în mediul rural.
Însă și numărul atacurilor cibernetice a crescut. În acest sens, autoritățile vor dezvolta programe pentru ca românii să fie protejați în spațiul virtual.
Nelu Munteanu, director tehnic la Directoratul Național de Securitate Cibernetică: Încercăm să educăm publicul. Avem în vedere ca utilizatorul să fie instruit, conștient de ce se întâmplă, cât și partea de instruire a viitorilor specialiști
Operatorii de telecomunicații își doresc să acorde în viitor și servicii de cyber security.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News