Dezastru ecologic pe râul Bicaz, toți peștii au murit după ce au fost otrăviți cu amoniac
Dezastru ecologic pe râul Bicaz. Toți peștii aflați în două păstrăvării din comună Tașcă au murit după ce o cantitate foarte mare de amoniac a fost deversată în apă luni seară de la o fabrică aflată în apropiere. Polițiștii de la IPJ Neamț și reprezentanții Gărzii de Mediu anchetează în acest moment împrejurările în care s-a produs incidentul.
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Praful saharian sufocă România
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Imagini din Brașov, care abia se mai vede din cauza prafului saharian
Miros insuportabil în Cluj. „Am fost terorizați”
Descinderi cu scandal la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași
Poluare masivă în București
Un urs din Apuseni a eliberat peștii din bazinele unei păstrăvării
Cum ar arăta emisiile de CO2 dacă ar fi vizibile din spațiu
Angajații uneia dintre păstrăvării spun că au văzut momentul în care tone de pești au murit otrăviți.
Elena Sârbu, angajat al unei păstrăvării: "Paznicul era aici pe marginea aleii și dintr-o dată o văzut sărind pește. Imediat și-a dat seama, s-a albit apa în câteva minute, s-a făcut lapte, a sunat șeful și a constatat că este o intoxicație cu amoniac".
Au fost alertați imediat reprezentanții Gărzii de Mediu. În urmă analizelor, aceștia au constatat că în apă se află o cantitate de amoniac mult peste normele admise. Substanța este folosită în procesul tehnologic de o fabrică de ciment din zonă.
IftimiePetrariu, comisar-șef la Garda de Mediu Neamț: "La primele probe de astă noapte concentrația de amoniac la evacuarea din combinatul de ciment era de 1900 de ori mai mare. În amonte de evacuarea de la combinat parametrii erau normali. Părerea mea este că s-a scăpat dintr-un bazin sau o cisternă, amoniac într-o concentrație foarte mare".
Polițiștii au deschis un dosar penal în acest caz, în timp ce Garda de Mediu Neamț va stabili ce sancțiuni vor fi aplicate. Fabrica riscă inclusiv suspendarea activității.
Marius Lupa, directorul fabricii de ciment din Tașcă: "Protejarea mediului este o prioritate și regretăm cele întâmplate, dar colaborăm cu autoritățile competente pentru a stabili circumstanțele acestui incident. Conducerea societății a înființat o comisie internă care să analizeze incidentul și vom lua toate măsurile ca un astfel de eveniment să nu se mai repete și vom depune toate eforturile pentru a remedia consecințele".
Ca măsură imediată, comitetul județean pentru situații de urgență Neamț a decis că din Barajul Bicaz să fie deversată mai multă apă decât în mod obișnuit, pentru a grăbi disoluția substanței nocive.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News