Live

Exclusiv Declarație-șoc a Asociației Chinologice: în ultimii 20 de ani nu a fost înregistrat oficial nici un câine agresiv în România

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
3017 de adeverințe pentru câini încadrați în categoria periculoși în ultimii 20 de ani, dar nici unul din categoria agresivi. Foto cu titlu ilustrativ: Profimedia

Ana Oros a fost omorâtă sâmbătă, în zona Lacul Morii din București, de o haită de câini. Investigațiile Serviciului Omoruri din cadrul Poliției sunt în curs, însă au apărut indicii cum că ar putea fi vorba despre câini periculoși și agresivi, din categoria celor care sunt antrenați să atace, să lupte sau chiar să omoare. Potrivit legii, verificarea și încadrarea câinilor ca periculoși și agresivi intră în atribuțiunile Asociației Chinologice din România. Într-un răspuns pentru Digi24.ro, Asociația Chinologică face un anunț halucinant: în ultimii 20 de ani nu a fost autorizat nici un câine agresiv în România. 

Potrivit legilor din România, un câine agresiv este acel câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. Aceasta este definiția dată în textul de lege, respectiv OUG nr. 55/2002. Iar aceeași lege stabilește cine decide dacă un câine este periculos sau agresiv, și anume Asociația Chinologică din România. 

Într-un răspuns oferit Digi24.ro, Asociația Chinologică din România declară că “în cei peste 20 de ani de aplicare a actului normativ mai sus-mentionat, NU a fost solicitată și prin urmare NU a fost eliberată de către A.Ch.R. NICIO adeverință de câine agresiv în România…”.  În evidențele Asociației Chinologice din România, în zona București, au fost emise începând cu anul 2002 nu mai puțin de 3017 de adeverințe pentru câini încadrați în categoria periculoși. “Cu precizarea că în această cifră se regăsesc toate înregistrările de câini periculoși efectuate începând cu anul 2002 (data intrării în vigoare a actului normativ mai sus-amintit), întrucât NU exista obligația înregistrării la A.Ch.R. a decesului câinilor periculoși anterior înregistrări, ci doar la unitățile de poliție”, ne transmite Asociația Chinologică. 

Legea stabilește și ce se înțelege prin câini periculoși. Astfel, este vorba despre câinii aparținând următoarelor rase, grupate în doua categorii:

  • categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metișii lor;
  • categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Un comunicat de presă din anul 2018 al Poliției Române indică faptul că pe întreg teritoriul țării erau înregistrați peste 1000 de câini periculoși, mai exact 107 exemplare de câini de luptă și de atac, respectiv 948 de exemplare de câini din categoria a doua. 

Purtătorul de cuvânt al Asociației Chinologice din România, Lucian Băgia, susține că instituția pe care o reprezintă nu poate avea o avea o evidență a numărului exact al câinilor agresivi sau periculoși din țară sau din București pentru simplul motiv că la AChR “se vor regăsi doar datele de identificare ale câinilor ai căror proprietari/deținători temporari au solicitat înregistrarea lor și care au prezentat respectivii câini în fața specialiștilor în domeniul chinologic”. Mai mult, spune Lucian Băgia, sunt foarte multe cazuri în care persoane din România dețin în proprietate, fără să știe, câini care, dacă ar fi evaluați, s-ar încadra în categoria câinilor periculoși, ba chiar agresivi. 

Lucia Băgia este de părere că se impune modificarea legislației în domeniu, el amintind că în cursul anului trecut au avut loc consultări preliminare în acest sens. “Reprezentanții A.Ch.R. au participat la o întâlnire cu domnul senator Marcel Vela și cu directorul Direcției de Protecție a Animalelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției, pentru consultări preliminare privind modificarea și actualizarea cadrului normativ în domeniu la contextul actual”, declară purtătorul de cuvânt al Asociației Chinologice. 

Context

Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Română au deschis un dosar penal în cazul morții femeii mușcate de câini la Lacul Morii. Faptele cunoscute până în acest moment indică faptul că Ana Oros a fost atacată sâmbătă dimineață de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii. Situația a fost semnalată de un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul. 

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Europa Liberă că autopsia a relevat că victima, Ana Oros, care alerga în zonă, avea multiple mușcături, secționarea arterei femurale fiind principala cauză a decesului. „Acolo sunt foarte mulți câini, unii abandonați chiar de proprietari în locul respectiv. Au fost capturați cinci sau șase căței, urmează să fie comparate mulajele amprentelor dentare cu urmele lăsate pe corpul victimei. Unul dintre câini, de culoare albă, a fost depistat mai ușor, fiind pătat de sânge. Ei vor fi ținuți în adăpost, nu vor fi eliberați, până terminăm ancheta”, a declarat pentru Europa Liberă sursa menționată. 

De-a lungul timpul au fost numeroase cazuri de persoane atacate și omorâte de câini în spații publice. În 2013, Ionuț Anghel, un copil în vârstă de patru ani a murit, după ce a fost atacat de câini maidanezi pe un teren privat din Sectorul 2. Fratele acestuia, în vârstă de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica. Trei ani mai târziu, magistrații

L-au condamnat pe Constantin Ciorascu, proprietarul terenului, la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. 

În 2006, un cetățean japonez a fost omorât de o haită de maidanezi lângă Guvernul României. Japonezul în vârstă de 68 de ani a murit după ce câinii fără stăpâni i-au secționat artera femurală, în urma căreia a pierdut extrem de mult sânge.

În 2021, o femeie din Cluj a fost sfâșiată de câini în timp ce se plimba pe stradă cu băiețelul de numai 4 ani. Incidentul s-a produs în Florești, județul Cluj. Femeia ieșise la plimbare cu băiețelul de doar 4 ani, moment în care a fost atacată și sfâșiată de trei câini maidanezi în plină stradă.

În 2022 victimă a unor câini madanezi a fost prezentatoarea TVR Dorina Florea. Aceasta a afirmat că a fost atacată de o haită de câini pe un bulevard din Sectorul 6 al Capitalei. Ea a acuzat autoritățile că au refuzat să intervină, pasând responsabilitatea. 

Cu mai puțin de un an să fie omorâtă, Ana Oros fusese victima unui alt atac al câinilor, în aceeași zonă, ea ajungând la spital cu răni multiple. Autoritățile declarau atunci că au găsit 8 câini în zonă, unul fiind tranchilizat, iar restul fugind pe proprietăți private. Ajutați de poliția locală, hingherii au reușit să ridice ulterior șase câini din zonă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat de 76 de ani din Dolj a fost ucis de câinele din gospodăria lui. O vecină a dat alerta

Ciucu spune că s-ar da pe sine în judecată dacă ar fi din familia femeii ucise de câini: N-aș sfătui pe nimeni să se ducă pe acel teren

Poliţia Locală Sector 6 susține că a chemat ASPA de 85 de ori pentru a prinde câini fără stăpân, însă hingherii au venit doar de 7 ori

Cei mai mulți câini fără stăpân capturați anul trecut în București au fost din Sectorul 6. Ce responsabilități are ASPA

Partenerii noștri