Video Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”
Seceta îi obligă pe crescători să își vândă turmele de oi. Oamenii spun că nu au cu ce să hrănească animalele și nici nu-și permit să cumpere furaje, mai ales că prețul hranei aproape că s-a dublat. Anul trecut, în județul Dolj, erau peste 350.000 de ovine și caprine. Anul acesta, efectivul a scăzut la 300.000.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Seceta și pesta i-a făcut pe crescătorii de animale să recurgă la o situație disperată: renunță la turmele de oi. Zeci de fermieri au mers la târgul de la Segarcea, județul Dolj, ca să-și vândă animalele, în speranța că astfel mai recuperează din pierderi.
„A fost un an foarte dificil din cazua secetei. Și eu am renunțat la o parte din animale, am cumpărat dublu față de anul trecut, că le dau de patru luni grăunțe”, spune Constantin Stancu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Dolj.
„Una dintre principalele probleme a fost seceta pedologică din vara anului 2024. Au întâmpinat probleme vizavi de acea pestă a ovinelor și caprinelor”, susține Sorin Agapie, director Direcția Agricolă Dolj.
„Cu seceta e foarte greu. Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău. Am fost nevoit, din cauză că nu sunt cereale, nu e nutreț, am dat din ele”, spune un fermier.
„Rău de tot. Animalele astea au o lună de când stau la padoc. Anul trecut, luam porumbul cu 65 de bani și anul ăsta l-am luat cu 1,10 lei. Aproape de dublu. N-o să mai iasă la fel de frumoase și bune cum erau, dar asta este, ne străduim”, spune un alt fermier.
Anul trecut, în județul Dolj, erau peste 350.000 de ovine și caprine. Anul acesta, efectivul a scăzut la 300.000.
reporter: Elena Alexandru
opertator: Adrian Niță
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News