Live

De ce miroase urât în Cluj? Prefectura a instituit o celulă de criză pentru a le răspunde cetățenilor furioși la întrebare

Data actualizării: Data publicării:
De aproape două săptămâni, clujenii se plâng de mirosul neplăcut din orașul lor. Foto: Profimedia Images

De aproape două săptămâni, clujenii se plâng de mirosul neplăcut din orașul lor și au cerut în repetate rânduri autorităților locale să afle care este problema și să o rezolve. Pentru a le răspunde la întrebări, Prefectura a organizat o celulă de criză care să analizeze stuația de urgență, însă până acum nu s-a găsit sursa mirosurilor.

"Urmare a situaţiei privind mirosurile apărute în ultima perioadă, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât şi în împrejurimi, prefectul judeţului Cluj, doamna Irina Munteanu, a convocat în cursul zilei de ieri, 4 septembrie, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor autorităţilor care au competenţe în domeniu, urmare a verificărilor din teren. În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăşti, Dezmir, Gheorghieni şi Someşeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate. Agenţia de Protecţia Mediului Cluj, alături de Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean, cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi împreună cu cei ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), nedepistându-se depăşiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S)", se arată într-o informare trimisă, marţi, de Prefectura Cluj, preluată de Agerpres.

Reprezentanţii instituţiilor abilitate au făcut şi alte verificări, dar fără a identifica nici de această dată sursa mirosurilor.

"Ulterior împrăştierii, în perioada 28-29 august, cu îngrăşământ de la o fermă de pui pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, instituţiile cu atribuţii în domeniu, în baza sesizărilor primite, au demarat şi în această zonă verificări în teren. De asemenea, s-a organizat o celulă de criză care să analizeze cele două situaţii în regim de urgenţă. În urma verificărilor efectuate sâmbătă, 2 septembrie, la CMID nu s-au constatat depăşiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat (H2S). În ceea ce priveşte administratorul fermei de pui care a depozitat şi împrăştiat îngrăţământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfăşurare şi care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăştiere, acesta a pus la dispoziţia autorităţilor documentaţiile proceselor tehnologice şi a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenţia de Protecţia Mediului, nu s-au constat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat", se mai arată în informarea Prefecturii Cluj.

În plus, în cursul dimineţii zilei de 3 septembrie, Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Cluj a efectuat prelevări pentru analize de la adâncimi diferite ale solului, urmând ca în câteva zile să fie finalizat buletinul de analiză. Sunt cooptate pentru contraexpertiză atât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean, cât şi Direcţia pentru Agricultură a judeţului, la fel şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj pentru analizarea mostrelor de îngrăşământ natural, în vederea stabilirii respectării procedurii de biosterilizare a dejecţiilor în prealabil de a fi împrăştiate.

Totodată, autorităţile au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenţilor de aer pentru depistarea surselor de mirosuri.

"În completarea procedurilor de analiză desfăşurate, Agenţia de Protecţia Mediului judeţeană a amplasat în cursul zilei de ieri o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrăşământ provenit de la ferma de pui. De asemenea, a solicitat în regim de urgenţă, deplasarea unui autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, fiind aşteptat începând din cursul zilei de astăzi, în vederea analizării în mod extins a calităţii aerului din ambele zone potenţial degajatoare de mirosuri. Situaţia este monitorizată îndeaproape de către autorităţile de profil pentru identificarea cauzelor surselor de mirosuri, care au generat disconfortul olfactiv al comunităţilor din proximitate şi pentru stabilirea măsurilor care se impun urmare a rezultatelor cumulate ale tuturor testărilor", conchid reprezentanţii Prefecturii Cluj.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Momentul în care un bărbat fură instalațiile luminoase din mai mulți brazi din fața unui bloc. Ce riscă hoțul

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

Partenerii noștri