Live

Cum poți verifica singur dacă o mască de protecție este sigură și conformă

Data publicării:
Femeie cu masca sanitară. Foto: Guliver/Gettyimages

România a emis o alertă de măști neconforme aflate pe piață. Potrivit reprezentanțilot ANPC, măștile poartă marcajul care atestă certificarea pentru comercializarea în Uniunea Europeană, însă sunt contrafăcute și nu oferă siguranță. Peste 12.000 de materiale sanitare de acest fel au fost descoperite ieri de reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara. Ei au arătat și cum pot fi diferențiate măștile conforme de cele neconforme.

"Asta e originală, vezi? Este sudată practic de material. Deci asta e originală și se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur și simplu se deschide.", arată medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara.

Măștile au fost comandate de Spitalul Victor Babeș din Timișoara, prin sistemul de achiziții, de la trei distribuitori. Doi din Timiș și unul din Capitală.

Cristian Oancea, manager Spitalul "Victor Babeș" Timișoara: "Am înștiințat autoritățile imediat și le-am retras de pe secții, așteptăm ca organele competente să se sesizeze, noi am sesizat și să vedem ce să facem cu aceste loturi.

Reporter: Despre ce neconformități este vorba?

Cristian Oancea: Vorbim de măști FFP 3 cu o anumită marcă, care efectiv le pică filtrul care era aplicat pe ele. "

Eticheta măștilor indică țara de proveniență, Polonia, și, cel mai probabil, nici firmele distribuitoare nu au știut că produsele sunt contrafăcute.

Cristian Oancea: "Din 25.000 de măști, să ai 12.000 de măști neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu acește măști cu care practic inhalezi tot aerul contaminat cu Sars – Cov- 2 și după aia să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos."

La prima vedere, măștile par absolut identice, însă în urma unui control amănunțit medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au stabilit de exemplu că unele măști sunt conforme, iar altele nu.

În prima fază le-au atras atenția lipiturile prost făcute ale ambalajului, dar și diferențele de scris.

Medicul Oancea: "Uitați-vă își văzut cum se dezlipește. Și sunt amestecate, deci e o loterie, o loterie a vieții, doar o mână criminală poate să facă așa ceva."

Paguba suferită de spitalul din Timișoara depășește 120.000 de euro.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

O bătrână a fost atacată cu un crucifix de iubitul nepoatei sale care credea că ea este diavolul. Amândoi au ajuns la spital

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Nancy Pelosi, fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a fost internată în spital în Europa

Partenerii noștri