Live

Video CTP: Neprimirea României în zona euro, o operație de protecție!

Data publicării:
România nu este primită în zona euro pentru că nu îndeplinește criteriile de aderare Foto: Profimedia Images

Este foarte bine că România nu este primită în zona euro, din moment ce nu îndeplinește criteriile de aderare, pentru că altfel, ar putea exista consecințe grave, atrage atenția gazetarul Cristian Tudor Popescu. El subliniază că aceasta nu este o defavorizare a României, nu este o punere la colț din partea UE și amintește de exemplele Grecia și Portugalia.

„La euro, am văzut satârul ăsta căzând pe ecran: pur și simplu România nu îndeplinește niciun criteriu pentru intrarea în zona euro. Ce poți să spui? Doar atât: aceasta nu este o defavorizare a României, nu este o punere la colț din partea UE a României, este o operație de protecție! Pentru că dacă intri în zona euro fără să îndeplinești criteriile alea, care sunt spuse cu cap acolo, care țin, de pildă, de stabilitatea fiscală - România unde, o dată la două zile auzim că vine impozitul progresiv sau rămâne cota unică sau de fapt, o să facem ceva jumătate-jumătate, TVA-ul și așa mai departe -, și multe alte cerințe economico-financiare fără de care, dacă intri acolo, se întâmplă două lucruri:

1. economia ta poate fi strivită. Economia românească poate să fie strivită dacă ea intră în zona euro nepregătită și

2. invers, ea poate să infecteze zona euro, dacă intră acolo nepregătită. Și avem exemple aici, Portugalia și Grecia, care într-un anume moment, asta au făcut, practic au infectat zona euro.

Deci, discursul ăsta că uite cum nu ne primesc ăștia în zona euro, că au ciudă pe români, este absurd. Foarte bine că nu ne primesc, pentru că ar putea fi consecințe foarte grave”, a comentat CTP, vineri seara, la Digi24.

Pe de altă parte, gazetarul atrage atenția că în cazul aderării la Schengen lucrurile stau cu totul altfel: „Nu e aceeași situație ca la Schengen! După părerea mea, în clipa de față - sigur, nu e perfectă România, nu e perfectă din punct de vedere al justiției, în continuare cu MCV-uri -, dar măcar securizarea granițelor și faptul că noi suntem aici, în buza tigrului, ar trebui, după părerea mea, să intrăm în zona Schengen. Dar în euro - nu!”, a punctat CTP.

El a explicat și de ce în privința euro Bulgaria este într-o situație mai bună decât România: „Că Bulgaria e pe listă înaintea noastră să intre? Să ne întrebăm cine e de vină! Știți prin ce a trecut Bulgaria? Bulgaria a trecut la un moment dat și prin Consiliu Monetar. Consiliu Monetar înseamnă că nu mai ai dreptul să-ți controlezi moneda națională. Moneda, leva a Bulgariei, a fost controlată de un Consiliu Monetar numit de Uniunea Europeană. Deci, practic, banca centrală a Bulgariei n-a mai avut nicio putere. A fost și în această situație. Deci, Bulgaria a avut situații mai grele decât noi, s-a dus mai jos din punct de vedere economico-financiar, dar iată că se pare că acestea au întărit-o și acum e înaintea noastră”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

I-a spus drept în față lui Cristiano Ronaldo: ”Mai ai puțin și mori”. Reacția fotbalistului în clipul care ”a rupt internetul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Inflația în Zona Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani. Rata șomajului a ajuns la un minim istoric

Boloș negociază cu CE scăderea deficitului, în 7 ani: Reducerea cheltuielilor, discutată în Coaliție. Vedem ce măsuri vor fi acceptate

Bulgaria se așteaptă să intre în Zona Euro până la finalul anului. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească statul

Bulgaria nu îndeplinește condițiile pentru aderarea la zona euro

Partenerii noștri