Live

CTP, despre decizia DIICOT în dosarul 10 august: Normalitatea gazului și bâtei. Libertatea de a fi cretin

Data actualizării: Data publicării:

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre hotărârea DIICOT de a clasa parțial dosarul „10 August”, decizie prin care șefii Jandarmeriei care au comandat atunci acțiunea trupelor au fost scoși de sub urmărire penală. Gazetarul este revoltat și consideră hotărârea DIICOT un „atentat grav la adresa democrației”.

Cristian Tudor Popescu: „Hotărârea, sau, mă rog, decizia procurorilor de la DIICOT în cazul „10 august”. Vasăzică, acolo, acei matracaci șefi ai Jandarmeriei, adică Cucoș, Sindile, Chirică, Cazan nu sunt găsiți vinovați de nimic.

Practic, acolo s-a procedat „normal”. Este „normal” ce s-a întâmplat – cetățenii bătuți, gazați, udați cu tunurile de apă, intrarea în forță, asaltul asupra masei pașnice de cetățeni a fost făcut eventual de câțiva jandarmi pe care „i-a luat capul” și, individual, s-au năpustit asupra cetățenilor.

Ei primiseră de fapt ordin de la matracacii ăștia șefi, primiseră ordinul să danseze prin piață. Dansuri populare. Și nu l-au executat ordinul asta.

Ce să vezi, s-au apucat așa, dintr-o dată, de capul lor, să bată cetățeni.

Deci, nu sunt găsiți vinovați, și acest act produs de DIICOT nu este suficient pentru a scoate oamenii în Piața Victoriei.

Acest atentat grav, zic eu, la adresa democrației pe care îl reprezintă hotărârea DIICOT, decizia asta, care validează intervenția brutală împotriva manifestanților pașnici nu este considerată suficient de revoltătoare pentru ca oamenii să iasă în Piață împotriva ei.

În schimb, ies alți oameni care manifestează – e dreptul lor -, pentru libertatea de a fi cretini.

Asta există în democrație. În democrație, ai dreptul să fii liber cugetător și de asemenea ai dreptul să liber necugetător.”

La aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT dau o soluție parțială în dosarul violențelor din 10 august: nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz. Așa că șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală. Cazul nu se închide complet: există informații, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Raportul MAI: câte sesizări a primit Poliția privind nereguli în timpul votului și ce fapte a constatat

Dosarul 10 August: începe judecata pe fond la Tribunalul Militar. Contestațiile foștilor șefi din Jandarmerie, respinse

Violențe la meciul FCSB–Petrolul Ploiești. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene, unii suporteri s-au bătut cu forțele de ordine

Un individ care purta haine de jandarm şi avea o armă, depistat la un eveniment dedicat gimnastei Ana Maria Bărbosu, la Focşani

Partenerii noștri