Video CTP: AUR vrea să înlocuiască democrația cu conducerea dictatorială. Nevoia de violență a crescut în societate în ultimii ani
Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că partidul AUR este cel care a creat situațiile recente de violență din Parlamentul României și că formațiunea „vrea să înlocuiască democrația cu conducerea dictatorială” . Gazetarul spune că aceste incidente sunt rezultatul „existenței în societatea românească a unui număr dureros de indivizi care vor să vadă demnitari înjurați, insultați sau bătuți”. El mai spune și că filmatul cu telefonul, folosirea bannerelor sau protestele nu-și au locul în Parlament și a criticat și USR pentru faptul că se opune interzicerii acestor manifestări în Parlament.
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Dominic Fritz anunță că, până joi cel târziu, se va tranșa dacă USR va face sau nu parte din noul guvern
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
Moderator: Pornind de la alăturarea nefirească între George Simion și Virgil Popescu ajungem la aceste imagini, acuzații de nazism, amenințări cu bătaia, așa arată Parlamentul României, cel are ar trebui să găzduiască reprezentanții poporului?
Cristian Tudor Popescu: Eu văd că-s niște oameni strânși într-o încăpere. Nu Parlamentul României face ce vedem aici. E vorba de un grup restrâns de inși, cei care creează astfel de situații sunt în primul rând cei de la formațiunea AUR. Deci nu Parlamentul României face ce vedem aici.
Dacă spunem așa ceva, atunci nu facem decât să alimentăm ce dorește să inducă acest domn Simion cu partidul său, și anume ideea că parlamentul trebuie desființat și că țara trebuie condusă de partidul AUR. Cum a și spus, de altfel, domnul Simion – „venim noi la putere”.
Sancțiunile care s-au discutat în această ședință nu-l afectează câtuși de puțin pe domnul Simion, le așteaptă cu entuziasm, va continua să facă ce a făcut și până acum pentru că mizează pe un fapt real – existența în societatea românească a unui număr dureros de mare de indivizi care nici măcar nu mai sunt interesați de rezolvarea unor probleme reale și apăsătoare ale societății românești, ci vor să vadă demnitari, să vadă miniștri, parlamentari înjurați, insultați, loviți, dacă se poate, bătuți. Asta le procură satisfacție mult mai mare decât dacă ar primi gaz sau electricitate gratis. Dacă domnul Simion i-ar fi dat un pumn sau un cap în gură ministrului respectiv, asta ar fi dat naștere la și mai multe mii de mesjae de aprobare pe Facebook-ul AUR. Sau dacă l-ar lua la bătaie, așa cum a și amenințat, pe domnul Simonis de la PSD.
E vorba de o nevoie de violență care a crescut în societatea românească în ultimii ani, rezultat a tot ceea ce am trăit și văzut împreună în acești ani. Rezultatul este că sunt foarte mulți cei care îl aprobă pe Simion, îi aprobă pe cei de la AUR și miza aici nu este legată de niște oameni, cei care se află acum la putere, PSD-PNL, e legată de democrație.
Acești domni de la AUR nu vor altceva decât să înlocuiască democrația cu conducerea dictatorială, acesta e obiectivul final.
Nu degeaba acel Călin Georgescu, premierul AUR și președinte de onoare, le-a adus laude lui Antonescu și Zelea Codreanu. Ce înseamnă Antonescu și Zelea Codreanu? Înseamnă dictatură sângeroasă.
Asta e miza, și grav e că există o anumită oboseală, nu numai în România, ci pe plan european și mondial. Există o oboseală a democrației. Oamenii, periodic, pur și simplu nu mai vor democrație, se plictisesc de ea, o consideră ineficientă... și dau curs instinctelor atavice de revenire la ceea ce se numește lupta pentru existență - supremația și dominația celui mai tare. Asta se întâmplă în natură.
Democrația nu este o stare naturală, ea este o invenție intelectuală a unor oameni și de aceea este attât de greu de menținut. Sunt mulți cei care vor să vadă puterea celui mai tare, puterea pumnului, puterea celui care urlă mai tare, puterea celui tare în gură care știe să agreseze în toate felurile. O să vedem până unde se va ajunge cu așa ceva.
Observați, însă, că un alt partid, USR, este de partea AUR în privința, de pildă, a bannerelor și filmărilor cu telefonul în Parlament. Nu dorește să fie interzise. De ce? Pentru că aflat în cădere în sondaje, dorește să-și păstreze posibilitatea de a acționa în Parlament în mod asemănător, cu astfel de manifestări, cu bannere, cum au mai făcut-o, cu telefoane, filmări ș.a.m.d, susținând că asta este o formă de libertate care altfel ar fi sugrumată. Nici vorbă de așa ceva! După părerea mea, în Parlamentul României nu au ce să caute astfel de manfiestări, cu bannere, cu sit-in, cu inși care se așează pe holuri, care fac un fel de mitinguri de demonstrații de protest pe holuri, cu filmare cu telefonul. Filmarea cu telefonul poate fi și este în multe situații o formă de bullying, o formă de agresiune – când vii și-mi bagi telefonul în față și-mi spui tot feluri de lucruri și mă filmezi din toate unghiurile, telefonul este o armă de agresiune.
Evident, trebuie filmate ședințele plenului, ceea ce se întâmplă în Parlament trebuie filmat de camere așezate oficial și, firește, trebuie să vedem ce se întâmplă în Parlament, dar nu cu astfel de forme de agresiune cum e filmatul cu telefonul sau bannere. Astfel de manifestări se pot face în stradă. Dacă domnii de la USR sau de la AUR doresc să manifesteze așa, n-au decât să o facă în stradă. Există această libertate pe care o avem după ’89, acolo este locul pentru aceste manifestări. În parlament ele nu au ce căuta. Va fi foarte greu să fie stopate astfel de gesturi, de acțiuni prin măsurile luate în clipa de față, ele sunt apă de ploaie.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News