Live

Comisia Europeană propune ca certificatul verde Covid să fie valabil doar 9 luni după vaccinarea cu schema completă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a propus, joi, ca începând din 10 ianuarie valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă. Potrivit reprezentanților europeni, posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi ar putea fi posibilă după administrarea dozei booster. 

Aşadar, în lipsa administrării dozei booster, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare alcătuite din două doze (sau o doză pentru vaccinul Johnson&Johnson), dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene.

''Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea 'bazată pe persoană' pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare'', transmite Comisia Europeană într-o declaraţie citată de Reuters.

''Comisia ar putea, la nevoie, să propună o perioadă corespunzătoare de valabilitate de asemenea pentru certificatele de vaccinare emise după un booster'', adaugă executivul comunitar.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare ''ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă'' în interiorul UE, notează AFP, citată de Agerpres. 

Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei booster la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a şase luni, a explicat Reynders.

Dar, subliniază el, ''această perioadă suplimentară de trei luni ar trebui să le permită să se organizeze'', lăsând astfel o marjă de adaptare pentru campaniile de vaccinare ale statelor membre, a adăugat comisarul european.

''Aceasta este noua recomandare, vom vedea care vor fi reacţiile statelor membre'', a spus mai departe comisarul european.

El a subliniat că propunerea Comisiei Europene se referă la folosirea certificatului verde pentru călătoriile între statele UE şi doreşte în această privinţă reguli armonizate, iar pe plan intern fiecare ţară membră este liberă să decidă cum foloseşte acest certificat, care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau testarea negativă recentă.

Citește și: Epidemia de COVID bate noi recorduri în Europa. Strategia de vaccinare este regândită: Toată lumea să facă doza booster

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa Comisiei Europene, după acordul COP29: „UE va continua să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Partenerii noștri