Live

Comisia Europeană grăbește Guvernul în privința pensiilor speciale. Marcel Ciolacu: "Mai sunt elemente de închis"

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că lucrurile sunt "cam finalizate" în privinţa proiectului privind pensiile speciale, dar susține că oficialii Comisiei Europene au mai multe solicitări în acest sens. Premierul a susţinut că proiectul privind pensiile speciale "va fi gata" până când Guvernul va depune cererea de plată numărul 3 către Comisia Europeană. Termenul pentru adoptarea legii pensiilor speciale este 15 octombrie, după cum afirma recent ministrul Fondurilor Europene.

"Aţi văzut şi semnalul pe care l-am avut foarte clar, mai sunt elemente de închis. A fost tot tehnicul şi de la Ministerul Justiţiei şi de la MIPE, au fost două zile la Bruxelles pe această negociere. Sunt trei solicitări, din punctul meu de vedere, de foarte mare bun simţ ale Comisiei şi cred că lucrurile sunt cam finalizate. (...) Propunerile privesc felul cum se calculează pensia. Până acum, se făcea pe ultima lună, Comisia vrea pe ultimele 48", a menţionat Ciolacu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Comisia Europeană a insistat mereu că pensiile de serviciu trebuie calculate cât mai aproape de sistemul de contributivitate, așa cum se aplică în cazul cetățenilor care nu beneficiază de pensii speciale. 

Pe de altă parte, premierul a aratăt că mai sunt condiții de îndeplinit și la alte ministere.  

"Mai sunt nişte jaloane la Ministerul Energiei, dar sunt pe împrumut, nu pe granturi. Ministerul Educaţiei are de închis un jalon şi doamna ministru a zis că în două săptămâni, alea sunt pe granturi. Restul, ştiţi foarte bine cine a păstorit Ministerul Energiei şi îl felicit pe actualul ministru că a recuperat foarte mult", a menţionat Marcel Ciolacu.

Guvernul, termen până pe 15 octombrie pentru legea pensiilor speciale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că măsurile fiscal-bugetare sunt agreate de o lună de zile și că și-ar dori o ședință extraordinară a Parlamentului pentru prima lectură a acestora. În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, cuprinsă în PNRR, șeful Executivului a spus că mai sunt trei elemente ce trebuie finalizate după discuțiile cu Comisia Europeană.

Ciolacu a precizat, de asemenea, că ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a ajuns la un acord cu băncile pentru a stabili cifra de afaceri care va fi impozitată suplimentar față de impozitul pe profit.

Toate jaloanele şi ţintele pentru Cererea 3 de plată din PNRR trebuie realizate până la 15 octombrie, declara recent ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. Oficialul preciza că acest lucru înseamnă inclusiv aprobarea legii pensiilor speciale.

Neîndeplinirea acestui jalon ar fi, potrivit ministrului, un eşec, iar pierderea este estimată la 1,4 miliarde de euro. Câciu le cerea magistraților să arate solidaritate „faţă de interesul naţional” și să nu mai atace legea la Curtea Constituțională.

„Angajamentul pe care ni l-am luat în guvern (...) sunt ca toate jaloanele şi ţintele aferente Cererii de plată 3 să fie gata la 15 octombrie. Majoritatea lor în 30 septembrie”, declara Adrian Câciu la Prima News, potrivit News.ro.

Legea pensiilor speciale, ocol pe la CCR

Legea pensiilor speciale trebuie să ajungă din nou în Parlament după ce Curtea Constituţională a României a constatat că unele articole încalcă Legea Fundamentală.

Printre altele, judecătorii Curţii precizează că pensiile speciale nu pot fi „recalculate negativ”, acestea putând fi doar majorate de legiuitor pentru a fi „în concordanţă cu principiul neretroactivităţii legii”.

În legătură cu impozitarea pensiilor speciale, judecătorii CCR au decis că partea necontributivă a pensiilor de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Impozitarea, însă, nu trebuie să fie prea mare pentru că ar avea „un caracter sancționator”.

De asemenea, magistraţii CCR fac referire la stabilirea vechimii în muncă de 25 de ani, fără perioade asimilitate şi spun că legea e neclară. În ceea ce privește pensiile magistraților, judecătorii CCR precizează că „orice reglementare referitoare la salarizarea şi stabilirea pensiilor (…) trebuie să respecte cele două principii, al independenţei justiţiei şi al statului de drept, cadrul constituţional actual fundamentând securitatea financiară a magistraţilor”.

Totodată, judecătorii CCR explică că statul are libertatea de a modifica sau chiar elimina un venit acordat cu titlu de compensaţie, dar să o facă pentru toată lumea. Motivarea CCR e de găsit AICI

Legea pensiilor speciale a fost atacată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Editor : Ciprian Ioana

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană reduce masiv estimarea privind avansul economiei românești. Avertizarea privind deficitul bugetar pentru 2024 și 2025

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Partenerii noștri