Climatolog: Bucureștiul, cea mai mare aglomerare urbană din România, nu are un plan de adaptare la schimbarea climei
În multe regiuni ale lumii, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă. Iar specialiștii se așteaptă la o intensificare a acestor fenomene în anii următori ca o consecință a schimbărilor climatice.
Vremea se înrăutățește: ploi, ninsori și temperaturi de până la -14 grade. Cum va fi în weekend
Avertizare meteo: ploi și ninsori, în toata țara. Zone din trei județe, vizate de un cod galben
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Meteorologii anunță vreme caldă
Vremea se schimbă radical
Temperaturi sub 0°C în Bucucrești vineri dimineață. Cum va fi vremea în țară
Val de frig și ploi peste România
Cum va fi vremea în ultima săptămână din septembrie
Vremea în weekend: rafale de vânt pe litoral
Roxana Bojariu, climatolog: "Și această cursă infernală a încălzirii globale se amplifică, se accentuează, așa că s-ar putea să avem la un moment dat chiar probleme în a ține pasul cu aceste schimbări. De aceea e foarte important să reducem emisiile tocmai pentru a câștiga timp, pentru că reducerea emisiilor, chiar dacă nu ne aduce la starea de dinainte de epoca industrială, totuși, încetinește această încălzire globală. Fiecare dintre noi putem face multe, dar nu singuri. Toate eforturile trebuie să fie armonizate în comunitățile noastre, la nivel național, și chiar la nivel global.
Ce putem face noi? Să economisim resursă de apă, resursă de energie, să încercăm să ne construim sau să ne refacem casele în așa fel încât să menținem cât mai mult din căldura produsă iarna și să folosim cât mai puțin aceste mijloace de a răcori, prin climatizare, vara. Contează și felul în care ne deplasăm, amprenta noastră de emisii scade spectaculos dacă ne deplasăm cu mijloace de transport în comun, atunci când se poate sau pe bicicletă, atunci când se poate, sau chiar pe jos. E vorba de un efort la multe niveluri. Avem strategie la nivel național. (...) Ceea ce lipsește acum este transpunerea acestei strategii de la nivel național în strategii locale".
Climatologul a explicat, la Digi24, că "Bucureștiul nu are strategie și plan de adaptare la schimbarea climei și este cea mai mare aglomerare urbană din România. Ar fi extraordinar de necesar pentru că aglomerările urbane amplifică foarte mult efectele rele ale schimbărilor climei pentru că avem mediul acesta artificial construit care se adaugă valului de căldură, se adaugă insula de căldură a orașului. Precipitațiilor intense se adaugă izolarea cu asfalt care face ca o bună parte din apă să nu se scurgă în pământ, așa cum e în zona rurală, și să ajungă să intensifice inundațiile urbane.
Toate efectele care la nivel de țară aduc probleme, în aglomerările urbane, problemele sunt mult amplificate. Densitatea populației este foarte mare. Și atunci ai efecte și riscuri mult mai mari pentru că ele vin și afectează milioane de oameni".
Editor: Cristina Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News