Live

Ciucă, la ceremonia de deschidere „Capitala Europeană a Culturii”: Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Profimedia Images

„Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa”, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă, prezent la deschiderea „Programului Cultural Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”. El are convingerea că orașul va continua modelul Sibiului, care a obținut acest titlu în anul 2007.

„Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul orașului Sibiu, prima gazdă românească a Capitalei Culturale Europene. Lecțiile Sibiului, oraș pe care am avut bucuria să-l revăd ieri, au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a standardului culturii europene. Sunt convins că Timișoara va continua modelul și va străluci în acest an, așa cum sugestiv indică motto-ul „Revarsă-ți lumina, Luminează-ți orașul”, a spus Ciucă.

„Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate”, a adăugat premierul.

Redăm mesajul integral al premierului Nicolae Ciucă:

Dragi timișoreni,

Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timișoara, pentru a participa împreună la ceremonia de lansare „Timișoara, Capitală Culturală Europeană a anului 2023”. Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României.

Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul orașului Sibiu, prima gazdă românească a Capitalei Culturale Europene. Lecțiile Sibiului, oraș pe care am avut bucuria să-l revăd ieri, au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a stindardului culturii europene. Sunt convins că Timișoara va continua modelul și va străluci în acest an, așa cum sugestiv indică motto-ul „Revarsă-ți lumina, Luminează-ți orașul”.

Timișoara nu este doar orașul-martir care a aprins scânteia libertății în anul 1989 – „Azi la Timișoara, mâine în toată țara!”. Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate.

În actualul context geopolitic complex pe care îl traversăm pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, valorile unității, solidarității și ale cooperării între națiuni sunt cu atât mai prețioase. Cultura le potențează ca formă universală de exprimare a conștiinței iluminate de dorința libertății de exprimare, de coeziune și de pace.  Pe acest fundal și în virtutea experienței sale consistente în găzduirea și asistarea refugiaților, Timișoara a demonstrat o dată în plus că este cetatea-oraș de referință în promovarea cooperării interculturale, acționând în solidaritate profundă cu artiștii ucraineni și diferitele organizații culturale.   

Obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană a fost marcată de pregătiri temeinice, inițiate încă din anul 2015, și care au presupus parcurgerea unor etape procedurale complexe și bifarea unor pași laborioși de depunere a candidaturii, preselecție, monitorizare a stadiului pregătirilor și, în final, preluare a titulaturii efective. Doresc să felicit, pe această cale, toți actorii guvernamentali și locali implicați în procesul obținerii de către Timișoara a statutului de Capitală Culturală Europeană. Le mulțumesc tuturor celor implicați, societății civile și voluntarilor pentru eforturile susținute și neîntrerupte depuse.

Îi asigur de continuarea sprijinului material și uman din partea Guvernului României. Mulțumesc, în egală măsură, Comisiei Europene pentru sprijinul oferit Timișoarei în parcursul spre obținerea acestui titlu de marcă.  Capitala Culturală Europeană a demonstrat în mod constant că politicile culturale sunt la fel de importante ca tehnologia, comerțul și economia. O identitate europeană puternică nu se poate construi doar pe declarații politice, tratate și drept secundar, ci și pe cultură și valori culturale. După cum spunea unul dintre arhitecții Uniunii Europene moderne, Jacques Delors, “nu ne putem îndrăgosti de o Piață Internă”, deoarece o conștiință europeană nu se poate construi doar pe cifre. Avem nevoie de un suflet al Uniunii, iar acesta este reprezentat de diversitatea noastră culturală și lingvistică.

Moștenirea culturală de excepție, creativitatea și bogăția au deschis în anul 2007, drumul României în Uniunea Europeană și au situat-o în prim-planul valorilor culturale ale comunității.
Astăzi, aceleași valori dau suflet identității europene puternice a României și îi susțin idealurile de dezvoltare, bunăstare și de accedere la cea mai reprezentativă organizație din lume.
Orașul-martir care a aprins scânteia libertății în 1989 deschide începând de astăzi noi punți de legătură între comunitățile culturale și își exersează vocația europeană - azi în Timișoara, mâine în întreaga Europă. Urez succes Timișoarei și timișorenilor în continuarea contribuției lor la cultura românească și europeană.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor

Partenerii noștri