Cine va fi primul român vaccinat împotriva COVID. Dr. Adrian Marinescu: „Va fi și o surpriză”
Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a declarat că totul este pregătit pentru ca începutul vaccinării din România să se desfășoare conform procedurilor. În ceea ce privește cine va fi primul român din țară vaccinat, el a spus că va fi o surpriză.
Primul caz de variola maimuței în Europa. Avertismentul dr. Adrian Marinescu: Noua tulpină mpox poate pune probleme
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Europa
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Ministerul Sănătății a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID
Cum am putea scăpa de pandemie?
Românii care merg la muncă în Germania ar putea fi obligați să se vaccineze
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
„Faptul că la Matei Balș se întâmplă în primul rând, cred că pleacă de la acea experiență bogată. Primul pacient cu infecție SAR-CoV-2 a fost tratat aici”, a precizat el.
Medicul a spus că duminică vor fi imunizați peste 50 de cadre medicale: „Toți cei care și-au dorit, cam peste 50, cei care au dorit să se vaccineze în ziua de 27. Sunt niște liste cu împărțirea până pe 31. Pe 27 abia aștept să fiu o persoană vaccinată.”
Adrian Marinescu a precizat că încă nu a fost stabilit cineva fi prima persoană care va fi vaccinată: „Încă se discută, va fi și o surpriză. Important e că se întâmplă”.
Medic: La vaccinul anti-COVID sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață
Medicul a mai spus că vaccinarea este extrem de importantă, deoarece „a fost o perioadă extrem de grea, toți ne dorim să ajungem la acea normalitate într-un timp cât mai scurt. Fără vaccinare e greu să reușim să facem acest lucru fără pierderi”.
„A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%”, a subliniat dr. Adrian Marinescu.
„S-a obținut într-un timp scurt, pentru că vorbim de condiții speciale de pandemie, unde tot ce înseamnă resurse au fost folosite pentru obținrea acestui vaccins și există o experiență bogată cu virusuri din aceeași familie. În felul asta a fost posibil”, a mai spus el.
Întrebat ce se poate întâmpla dacă o persoană ratează rapelul, adică a doua doză de vaccin, medicul a răspuns: „Cu siguranță e eficient, dar nu în aceeași măsură în care am avea două administrări”.
Editor : G.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News