Live

Cine a fost Silvio Berlusconi. Cum și-a construit imperiul fostul premier „bunga-bunga”

Data publicării:
Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi. Foto: Profimedia Images

Silvio Berlusconi, fostul premier italian cunoscut mai ales pentru scandalurile sexuale și acuzațiile de corupție, a murit luni dimineață la vârsta de 86 de ani la spitalul San Raffaele din Milano.  

Acesta se întorsese vineri la spital după o lungă spitalizare de 45 de zile care s-a încheiat în urmă cu câteva săptămâni, din cauza unei pneumonii și a unei forme de leucemie.  

Silvio Berlusconi a fost prim-ministru al Italiei de trei ori între 1994 şi 2011, iar în prezent era senator şi preşedintele partidului său de dreapta Forza Italia, un partener minor al guvernului de coaliţie condus de actuala şefă de extremă dreapta a guvernului, Giorgia Meloni. 

Fan al fotbalului, Silvio Berlusconi a prezidat timp de 31 de ani clubul AC Milan, care a câştigat de cinci ori Liga Campionilor în timpul lui, înainte de a-l vinde în aprilie 2017 unor investitori chinezi. În prezent, Silvio Berlusconi era proprietarul clubului de fotbal Monza. 

Cariera fostului premier italian a fost marcată de scandaluri şi de probleme juridice care, în timpul ultimului deceniu, s-au concentrat asupra unor proceduri legate de faimoasele sale petreceri sexuale „Bunga Bunga” .

Potrivit CNN, Silvio Berlusconi a fost mult timp considerat cea mai colorată personalitate publică a Italiei și a servit ca prim-ministru mai mult decât oricine de la dictatorul fascist Benito Mussolini.

Începuturile

Silvio Berlusconi s-a născut pe 29 septembrie 1936, în Milano. Cu tatăl angajat la bancă, tânărul a învăţat repede ce înseamnă finanţele şi a început să câştige proprii bani în adolescenţă, prin diverse favoruri pe care le acorda colegilor precum rezolvatul temelor acestora. Lucrările erau valorificate în funcţie de complexitate.

A urmat o perioadă relativ boemă în care Berlusconi, ca să îşi poată plăti studiile, a lucrat în cluburi de noapte sau pe nave de croazieră. Treaba lui era să distreze clienţii, iar pentru asta cânta şi spunea bancuri, un fel de stand-up comedy al anilor `50. În paralel se ocupa şi cu vânzarea de aspiratoare pentru ca veniturile lui să fie cât mai consistente.

Cu o licenţă în drept obţinută în 1961, Berlusconi refuză slujba oferită la banca la care lucra tatăl său, dar reuşeşte să obţină un credit de la aceeaşi bancă pentru firma sa de construcţii proaspăt înfiinţată, EDILNORD. În mai puţin de 10 ani compania sa ajungea să construiască un cartier întreg la marginea oraşului său natal, Milano, cartier în care ulterior aveau să se mute 10.000 de oameni. Berlusconi ajunge un baron în domeniul imobiliar, fără să vorbească însă niciodată foarte clar despre felul în care a ajuns să deţină o asemenea avere.

Asaltul în mass-media

Conform Life.ro, Berlusconi a fondat grupul Fininvest, iar în 1974 a înfiinţat Telemilano, un post de televiziune prin cablu ce putea fi urmărit iniţial doar în cartierul construit de Berlusconi. Deşi legea prevedea că numai postul RAI avea dreptul de emisie naţională, acesta găseşte o portiţă ce avea să-l transforme în mogulul presei italiene. Cumpără şi fondează o multitudine de televiziuni locale ce aveau acelaşi program, ajungând astfel să emită la nivel naţional fără să fie acuzat că încalcă legea.

În 1980 avea să-şi vadă visul împlinit: înfiinţează Canale 5, primul post de televiziune privat cu drept de emisie naţională. Cu seriale de succes precum Dallas, jocuri-concurs şi emisiuni-spectacol în program, n-a durat mult până când noua jucărie a lui Berlusconi ajungea să aibă audienţe mai mari decât toate televiziunile de stat împreună. Dar acesta era încă începutul.

Omul de afaceri înfiinţează alte 2 televiziuni naţionale urmărind aceeaşi reţetă şi ajunge să monopolizeze piaţa. Practic, cele 3 posturi, adunând aproape întreaga audienţă, adunau şi cele mai mari contracte de publicitate.

Berlusconi înfiinţează Publitalia 80, firmă ce avea să devină în foarte scurt timp cea mai mare agenţie de publicitate din Europa. Urmează intrarea în presa scrisă, apoi pe piaţa editurilor.

Achiziţia uneia dintre cele mai iubite echipe de fotbal din Italia, AC Milan şi dezvoltarea afacerilor în domeniul alimentar au adus pe buzele oamenilor un nou termen: berlusconism.

Italienii stăteau în casele lui, cumpărau din magazinele lui, se uitau la televiziunile lui, îi citeau ziarele, ţineau sau urmăreau echipa lui.

Intrarea în politică

Berlusconi a intrat în politică la vârsta de 57 de ani. A pus bazele partidului Forza Italia în câteva săptămâni, s-a aliat cu neofasciştii din Mişcarea Socială Italiană şi cu populiştii din Liga Nordului şi în aprilie 1994 câştiga alegerile şi devenea pentru prima dată premierul Italiei. Mandatul său avea să fie scurt însă, de numai 7 luni. 

2001 avea să fie anul în care Berlusconi se instala în fruntea Guvernului Italiei vreme de 5 ani, până când era învins la limită în alegeri de Romano Prodi. Doi ani mai târziu Berlusconi profita de neînţelegerile din coaliţia de guvernământ şi revenea în funcţia de premier al Italiei pentru cel de-al treilea mandat al său, mandat ce avea să se încheie în 2011, odată cu apogeul crizei financiare pornită în 2008 şi cu escaladarea acuzaţiilor şi proceselor intentate pe numele său.

Femeile tinere, constanta din viaţa lui Berlusconi

Silvio Berlusconi a avut două soții: în 1965 s-a căsătorit cu Carla Elvira Dall’Oglio, alături de care a avut doi copii, iar în 1990 s-a căsătorit cu actrița Veronica Lario, cu care a avut trei copii.

În 2009 a anunțat divorțul de Veronica Lario, iar în anii următori a fost implicat în mai multe relații controversate cu femei mult mai tinere decât el. 

Controverse

Cu un ego ieşit din comun, preocupat peste măsură de aspectul fizic, într-atât încât se vopsea regulat, Silvio Berlusconi a fost frecvent în mijlocul scandalurilor pe teme care mai de care mai diverse. A fost acuzat pentru diverse afirmaţii considerate sexiste, i-a scos din minţi pe musulmani când a susţinut că Islamul este inferior creştinismului, l-a descris pe Barack Obama drept „tânăr, frumos şi bronzat”, a îndemnat-o pe o tânără preocupată de siguranţa locurilor de muncă să-şi caute un soţ cu putere financiară, a anulat întâlniri oficiale pe ultima sută de metri sau şi-a pus partenerii de discuţii, şefi de state, în ipostaze ridicole.

Berlusconi a fost subiectul mai multor procese de-a lungul vremii. Printre cele mai recente se numără cel din 2017, când a fost trimis în judecată pentru mituirea unor martori într-un alt dosar în care era acuzat că a plătit minore pentru a întreţine relaţii sexuale cu el.

Cu 3 ani înainte fusese achitat în respectivul dosar, Rubygate, însă procurorii l-au acuzat că a plătit 10 milioane de euro ca să le cumpere tăcerea martorilor prezenţi la aşa-numitele petreceri bunga-bunga. Acestea erau organizate în anii 2008-2009 la reşedinţele lui Berlusconi din Roma şi Sardinia şi presupuneau prezenţa mai multor tinere al căror scop era să-i întreţină pe omul de afaceri şi prietenii săi.

Pentru fiecare astfel de proces intentat, avocaţii lui Berlusconi au folosit aceeaşi scuză: toţi banii daţi celor acuzaţi de procurori pentru prostituţie sau proxenetism erau de fapt cadouri pentru persoane care se confruntau cu diverse probleme de ordin material, iar afaceristul este o persoană foarte darnică, ce le sărea mereu în ajutor celor ce aveau nevoie de ajutorul său.

Berlusconi, un prieten al lui Vladimir Putin

Pe lângă apropierea de dictatorul libian Muammar al-Gaddafi, Silvio Berlusconi rămâne în istorie și un prieten al președintelui rus Vladimir Putin. În 2002, susținea integrarea în UE a Rusiei, iar în 2005 își relua ideea și spunea că „nu e un vis prea îndepărtat și cred că se va întâmpla într-o zi”. 

După ce Rusia a anexat cu forța Crimeea, în 2014, Berlusconi s-a opus sancțiunilor impuse de NATO și UE, spunând că este o „abordare ridicolă și iresponsabilă”, având în vederea că Federația Rusă „nu poate decât să apere cetățenii ucraineni de origine rusă pe care îi consideră frați”.

Totuși, în 2022, Berlusconi a condamnat invazia Ucrainei și a spus că este profund dezamăgit de comportamentul lui Vladimir Putin. Totuși, a adăugat că, prin „operațiunea militară specială” Putin doar a dorit să înlocuiască administrația Zelenski cu „oameni decenți”, după cum transmite și Sky News.

Cele mai ciudate declarații ale lui Berlusconi

Publicația Newsweek scrie că de-a lungul carierei politice Silvio Berlusconi a făcut mai multe gesturi și declarații care au rămas în memoria colectivă. Un astfel de moment este cel în care s-a comparat cu Iisus Hristos. „Eu sunt un Iisus Hristos al politicii. Sunt o victimă răbdătoare, îi suport pe toți și mă sacrific pentru toți”, a declarat în 2006 prim-ministrul Italiei la o cină cu partizanii săi. În același an, a declarat într-un interviu: „Numai Napoleon a făcut mai multe decât mine – dar măcar eu sunt mai înalt decât el”.

Potrivit Fox News, una dintre cele mai scandaloase remarci a fost făcută în 2015, într-un interviu ce a apărut concomitent într-un ziar britanic și unul italian. „Mussolini n-a ucis pe nimeni. Mussolini obișnuia să trimită oamenii în vacanță în exil intern”, a declarat Berlusconi. După ce declarația a fost publicată și mai mulți lideri ai comunităților evreiești s-au revoltat, politicianul a explicat că răspunsul a venit ca un comentariu la faptul că intervievatorul a pus semnul egal între Irakul lui Saddam și Italia lui Mussolini.

O altă gafă care a făcut înconjurul presei internaționale a fost momentul în care Berlusconi s-a prezentat drept „persoana cea mai persecutată din întreaga istorie a lumii și a omului”. A continuat spunând că a cheltuit milioane pe „consultanți și judecători”, după care s-a corectat rapid spunând „consultanți și avocați”.

Revenirea în politică

La începutul lunii aprilie 2023, Berlusconi a fost internat și diagnosticat cu leucemie. În 2016, a trecut printr-o operație cardiacă pentru înlocuirea unei valve aortice. În perioada pandemiei a contractat virusul SARS-Cov-2 și, în 2021, a fost spitalizat pentru tratarea simptomelor de „long COVID”.

Silvio Berlusconi a obținut în 2022 un mandat de senator de Monza, după o perioadă de șase ani în care i-a fost interzisă activitatea politică din cauza unei condamnări pentru evaziune fiscală.

În 2023, averea lui Silvio Berlusconi este estimată la 6,8 miliarde de dolari, conform Forbes.

Berlusconi era într-un fel înaintea timpului său: un magnat în genul lui Donald Trump, care și-a croit drumul către succes cu tot felul de controverse, care a considerat interesul propriu drept un interes național și care a folosit carisma și marketingul TV pentru a spulbera normele politicii și a-și dezorienta adversarii. 

Fie că Berlusconi este amintit pentru succesul său sau pentru lăcomie, fie pentru farmecul său sau vanitate, fostul premier italian a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei Italiei.

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un român a fost arestat în Italia, după ce a atacat un polițist cu un cuțit şi a furat sute de kilograme de măsline

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Furie în Italia, după ce președintele argentinian Javier Milei ar fi primit cetățenie italiană. „Discriminare intolerabilă”

Autorităţile de la Veneţia anunţă că vor dubla taxa de intrare pentru turişti în 2025

Partenerii noștri