Live

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București a fost înființat după întâlnirea lui Titus Corlățean cu Serghei Lavrov, la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Fostul ministru de externe Titus Corlățean, în timpul vizitei la Moscova în 2013, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto: mae.ro

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București, a cărui activitate a fost suspendată marți, ca urmare a deciziei Ministerului de Externe, a fost deschis în 2015. Inițiativa înființării unui astfel de centru a fost anunțată în 2013, în timpul vizitei fostului ministru de Externe Titus Corlățean la Moscova, unde s-a întâlnit cu Serghei Lavrov.

Ideea înființării unui Centru Rus de Știință și Cultură la București a fost anunțată în 2013, când ministrul de Externe de atunci, Titus Corlățean, a fost în vizită la Moscova, unde a fost primit de omologul său, Serghei Lavrov.

Printre subiectele discutate s-a numărat și deschiderea unui astfel de centru la București. În oglindă cu Centrul Rus de la București, și România a deschis un Institut Cultural la Moscova.

„În marja vizitei, au fost semnate două documente juridice interguvernamentale – Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între cele două guverne – precum şi un document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe al României şi Federaţiei Ruse”, a anunțat Ministerul de Externe într-un comunicat pe 9 iulie 2013, în urma întâlnirii dintre Titus Corlățean și Serghei Lavrov.

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București a fost început să funcționeze doi ani mai târziu, în 2015, cu ocazia festivalului de film rusesc „Puterea momoriei”.

Ministerul român de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei la București, pe care l-a informat că România a decis suspendarea activității Centrului Rus de Cultură și Știință la București.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Motivarea deciziei este legată de „derapajele” Centrului Rus, care „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

Centrul Rus de Cultură și Știință de la București. Foto: Cristi Șuțu
Activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București va fi suspendată. Foto: Cristi Șuțu
La intrarea in sediul Centrului Rus. Foto: Cristian Șuțu

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri