Ce va fi diferit în valul 5. Managerul Spitalului Universitar: Riscurile sunt enorme, să luăm în calcul scenariul cel mai agresiv
Valul 5 va avea particularitățile sale, iar principala diferență față de valurile pandemice anterioare va consta în aglomerația care se va crea la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, a declarat, marți, la Digi24, managerul Spitalului Universitar București, Cătălin Cîrstoiu. "Imaginați-vă că de la 100 de prezentări zilnice se ajunge la 400 într-o cameră de gardă", a spus el.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Motivele pentru care românii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate
Creștere alarmantă a cazurilor de alergii din cauza caniculei
Romașcanu: Niciodată să nu spui niciodată. Am avut un doctor bun candidat, dar n-a putut să ducă lupta
Ce spun bucureștenii despre retragerea lui Cîrstoiu
Zi decisivă pentru Cîrstoiu
Cîrstoiu: Mandatul meu e pe masa coaliției
"Este îngrijorător ce se întâmplă, este exact ce spunea personalul medical dinainte de Crăciun. Crește numărul de pacienți cu Omicron. Nu știe nimeni unde va ajunge acest număr, dar vom ajunge la peste 10.000 în scurt timp.
Toți trebuie să conștientizăm riscurile, masca să fie purtată corect, să spălăm mâinile, să păstrăm distanța, acestea sunt armele fie că suntem vaccinați, fie că nu", a afirmat medicul.
El a subliniat că noua variantă virală va afecta oameni nevaccinați la care nu se știe cum va evolua boala.
"În vestul Europei, rată de vaccinare cu trei doze e 80%, la noi numărul celor vaccinați cu trei doze e sub 50%.
Toate studiile arată o contagiozitate crescută a noii variante, rată de multiplicare a acestei tulpini e mult mai mare. Mă aștept la o contagiozitate mai mare, după cum arată studiile. Dacă este o contagiozitate crescută, asta afectează și oamenii vaccinați sau nu.
Trebuie să fim extrem de prudenți. Valul asta va avea particularitatea că va duce la o prezentare masivă la camerele de gardă, unde sunt deja pacienți și cu alte patologii, mulți vor necesită tratament ambulatoriu.
Să nu credem că va fi un val lipsit de particularități. Vor fi forme medii spre agresive la un număr mai mare de persoane.
Trebuie să ne accelerăm eforturile de testare, să identificăm persoanele care sunt pozitive, că să le scoatem din focare. Să promovăm măsurile de protecție individuală și vaccinarea.
Cred că atitudinea corectă când pornești la lupta cu dușmanul, care acum e cunoscut, e să iei în calcul acel scenariu care să fie cel mai greu. Nu vei fi câștigător într-o lupta în care pornești senin, riscurile sunt enorme și trebuie să pornim că și când s-ar întâmpla cel mai agresiv scenariu. Dacă el nu se întâmplă, efectele vor fi maxime, dar dacă vom porni relaxați nu vom avea rezultate, fapt dovedit în valurile precedente.
Spitalele vor fi la fel de aglomerate ca în valul 4, dar acum aglomerația va fi și mai mare în UPU. Imaginați-vă că de la 100 de prezentări zilnice se ajunge la 400 într-o cameră de gardă", a afirmat Cătălin Cîrstoiu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News