Ce se întâmplă cu pacienții internați, asimptomatici, dar care nu mai doresc să stea în spital. Anunțul lui Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că pacienții internați, cu forme ușoare sa, asimptomatici, dar care nu mai doresc să stea în spital, se pot externa la cerere, dar își asumă asta, iar dacă ulterior sunt implicați într-o anchetă epidemiologică, răspund penal.
Nelu Tătaru este cercetat penal într-un dosar de luare de mită. Procurorii DNA fac percheziții la cabinetul medicului
Procurorii DNA fac percheziții în cabinetul lui Nelu Tătaru de la Spitalul din Huși
Comisia juridică a decis ridicarea imunității parlamentare pentru Nelu Tătaru. „Nu am atins niciun ban”
Primul vot pentru imunitatea lui Nelu Tătaru. Cazul este dezbătut în Comisia juridică
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Un motociclist din Târgu Jiu a ajuns în comă la spital după ce a fost lovit de o mașină
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
18 turiști cazați la un hotel din Olimp au ajuns la spital
Nelu Tătaru a fost întrebat într-o conferință de presă ce se întâmplă cu pacienții internați, dar care nu mai vor să stea în spital, în contextul motivării deciziei CCR.
Nelu Tătaru: "Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologice îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor.
Atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu spunem că își poate asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu.
Contextul actual după motivarea CCR ne face să avem în acest moment decât strict recomandările medicale epidemiologice, dincolo de cele legislative".
Articolele de acte normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale pentru că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, a stabilit Curtea Constituţională. CCR arată, de asemenea, că instituirea carantinei prin ordin de ministru reprezintă o „veritabilă privare de libertate” şi o „restrângere a drepturilor fundamentale”.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News