Live

Cazul femeii căreia la recalculare îi iese o pensie de 867 lei în loc de 2.174 lei. Asociația Nevăzătorilor protestează

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) anunță proteste şi că va ataca la Curtea Constituţională noua lege a pensiilor pentru că prevederile aduc prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!”, a transmis ANR.

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât și legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice. Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% - 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, se arată în comunicatul ANR.

Reprezentanții asociației au dat și un exemplu: „Doamna M. M.-G. din Focşani, pensionată după 12 ani de muncă, a realizat 10,695 puncte. Pensia actuală, de 2.174 lei, scade, conform noii legi, la 867 lei, adică mai puţin decât indemnizaţia socială pentru pensionari (1.281 lei). Pe viitor, toate indexările care vor fi acordate, inclusiv cele menite să acopere inflaţia, vor viza pensia stabilită prin noua decizie, adică 867 lei, până când aceasta va ajunge la nivelul celei aflate în plată, adică 2.174 lei. În consecinţă, pentru mulţi ani de acum înainte pensia doamnei M. M.-G. va rămâne îngheţată”.

Majorările viitoare ale punctului de referinţă în raport cu inflaţia s-ar putea întinde pe o durată îndelungată de timp, atrag atenția reprezentanții asociației, motiv pentru care ANR solicită creşterea de la 0,5 puncte la un punct pentru fiecare an lucrat a bonificaţiei acordate persoanelor cu handicap grav, creşterea de la 0,25 puncte la 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat a bonificaţiei acordate persoanelor cu handicap accentuat şi acordarea bonificaţiei pe toată perioada lucrată până la pensionare, nu doar după 1 septembrie 2024.

„Subliniem că aceste modificări nu presupun absolut nici un efort bugetar în acest an, întrucât nu înseamnă creșterea pensiilor aflate în plată. Pentru adoptarea lor, este nevoie doar de înțelegerea specificului unei categorii vulnerabile și, mai cu seamă, de voință politică”, mai transmit reprezentanții.

 

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”

Când vor primi banii pensionarii, după recalcularea pensiilor. Anunțul ministrei Muncii Simona Bucura Oprescu

Pensionarii CFR protestează la Ministerul Muncii: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare

Românii cu pensii sub 3.000 de lei ar putea cere gratuit adeverințele de venit pentru recalculare

Partenerii noștri