Live

Cât de mare va fi, de fapt, impactul deschiderii școlilor asupra evoluției epidemiei. Scenariul optimist al lui Alexandru Rafila

Data actualizării: Data publicării:
Cât de mare va fi, de fapt, impactul deschiderii școlilor asupra evoluției epidemiei. FOTO: Agerpres

Deschiderea școlii va aduce o creștere a numărului de cazuri. Într-un scenariu optimist, în care toată lumea respectă regulile, creșterea va fi de numai 10%, a declarat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

"Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână, e posibil să existe o ușoară creștere având în vedere că s-au terminat concediile, dar nu sunt semne că numărul de cazuri ar înregistra o creștere exponențială. Probabil o creștere ușoară a incidentei medii, până în jur de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidența acumulata la 14 zile, dar nu cred că mai mult de 10% se va modifica acest parametru", a explicat Rafila, la Digi24.

VIDEO - Alexandru Rafila

Președintele Societății de Epidemiologie: Mai mult ca sigur va mai fi o creștere a cazurilor

La rândul său, Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat la Digi24 că deschiderea anului școlar și al celui universitar va determina frecvente situații de risc de transmitere.

"Nu am speranță că vom fi în evoluție descendentă, dar dacă metodologiile sunt respectate am speranța măcar să ne menținem la acest nivel.

Mai mult ca sigur probabil va mai fi o creștere a cazurilor de infectare din cauza începerii activității școlare sau universitare, dar am speranța că nu vor fi importante, vor fi ținute sub control.

Potențiale focare ar putea apărea.

E o prioritate ca situația să fie bine monitorizată. În afară de numărul de cazuri, trebuie să privim aspectele legate de numărul pacienților la terapie intensivă sau de numărul de decese, acestea pot să influențeze oarecum mersul sistemului de sănătate", a explicat Azoicăi.

VIDEO - Doina Azoicăi

Virgil Musta: Nu vor exista zero riscuri 

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara spune că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la școală și recomandă respectarea la sânge a protocoalelor.

Medicul Musta a scris un mesaj pe Facebook în care vorbește despre reluarea cursurilor și despre riscurile care apar, potrivit Mediafax.

„Este bine să înțelegem încă de pe acum că nu vor exista zero riscuri în cazul trimiterii copiilor la școală, așa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezența la școală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai ușoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie”, a scris Musta pe Facebook.

Citiți și:

LISTA. Localitățile din scenariul roșu, în care școala se face doar online

HARTĂ. Scenariile în care se încadrează fiecare localitate din România pentru începerea școlii

Ludovic Orban: Pe 14 septembrie începe școala. Nu am discutat niciodată oficial amânarea până la 1 octombrie

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Managerul Institutului „Matei Balș” a fost demis. Rafila i-a reproșat datoriile uriașe ale spitalului

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Ce și-a asumat Roxana Mînzatu față de eurodeputați. Când va fi audiat comisarul european desemnat al României

Parlamentul European vrea un buget al UE pentru 2025 axat pe cercetare, sănătate, educație și climă. Ce sumă au propus eurodeputații

Partenerii noștri