Bogdan Aurescu, la BBC: Sperăm ca Rusia să înțeleagă că este în propriul interes să nu înceapă un conflict
România i-a transmis din nou Rusiei că baza de la Deveselu nu reprezintă o amenințare, a declarat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu pentru BBC. Ministrul de externe este de părere că încă mai e timp pentru ca diplomația să rezolve situația tensionată de la granița Ucrainei cu Rusia, mai ales că este și interesul Kremlinului să evite un conflict.
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
„Sperăm că nu va începe războiul. Acesta este obiectivul principal al eforturilor diplomatice actuale. Sperăm ca Rusia să înțeleagă că este în propriul interes să nu înceapă un conflict.
Încă mai este loc pentru diplomație și ar trebui să folosim la maximum această ocazie.
Scutul de la Deveselu nu are capacități ofensive, are doar rol de apărare, nu poate fi dotat cu rachete ofensive precum Tomahawk.
Noi i-am sugerat deja Rusiei posibilitatea punerii în aplicare a unui mecanism transparent, pentru a verifica și a se convinge că nu există rachete ofensive pe teritoriul României. Desigur, am sugerat ca acest mecanism să se bazeze pe reciprocitate”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu oferit BBC.
Aurescu le-a transmis românilor că în acest moment nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă, astfel că nu ar trebui să fie speriați de această ipoteză.
El a adăugat că, în cazul unei acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, „există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse”.
„Ne-am pregătit deja pentru acest răspuns şi el va fi în termeni în care eu sper că Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că nu-şi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a spus ministrul.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News