Live

Exclusiv Băsescu: România nu poate ajuta Moldova cu trupe în teritoriu. Să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Traian Basescu / Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Digi24 că România nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. O altă soluție propusă de Băsescu ar fi unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Deși Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău.

„Am semnat niște tratate. Republica Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru. Republica Moldova poate să-și modifice constituția. Dacă vor să scrie în constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe”, a declarat pentru Digi24 fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Traian Băsescu a explicat la emisiunea „În Fața Ta” de ce România nu poate trimite trupe pe teritoriul Republicii Moldova: „Putem să-i ajutăm cu muniții, cu material militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca să o sprijine, pentru că ăsta e Tratatul Atlanticului de Nord”. 

Soluțiile propuse de Băsescu: renunțarea la neutralitate sau unirea cu România

Fostul președinte a spus că a solicitat Moldovei „de 20 de ani” să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO. 

O altă soluție mai „soft” propusă de Băsescu este „unirea cu România. Și ar fi bine mersi în NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”. 

La finalul lunii mai, Republica Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care beneficiază de un astfel de acord. Printre altele, acesta prevede:

  • Întărirea dialogului politic pe teme de securitate între Republica Moldova și Uniunea Europeană
  • Schimbul de informații
  • Contribuția Republicii Moldova la operațiunile militare și civile ale Uniunii Europene
  • Colaborare privind contracararea amenințărilor hibride
  • Avansarea cooperării între UE și Moldova  în cadrul Facilității europene pentru pace în consolidarea securității naționale, stabilitatea și reziliența Moldovei în sectorul apărării. Uniunea Europeană va continua să sprijine eforturile forțelor armate moldovenești de a spori eficacitatea operațională, de a accelera respectarea standardelor Uniunii și de a proteja mai bine civilii în situații de criză și de urgență.

Republica Moldova a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană pe fondul invaziei rusești din Ucraina și al războiului hibrid dus împotriva conducerii de la Chișinău de către Moscova.

Editor : Rebeca Manea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Premierul Recean îndeamnă cetăţenii români din R. Moldova să voteze „neapărat” la alegerile prezidențiale

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Partenerii noștri