Avertisment legat de batalurile petroliere de la Derna: „Oricând se poate produce o catastrofă!”
E pericol iminent la Derna, unde se poate produce oricând o catastrofă naturală. O spune deputatul liberal de Bihor Gavrilă Ghilea care a vizitat, miercuri, batalurile cu reziduuri din nordul județului. Parlamentarul susține că deșeurile petroliere extrem de periculoase mai au 30 de centimentri până să treacă peste zidul din pământ. Ghilea s-a declarat revoltat de neimplicarea Ministerului Mediului în rezolvarea acestei probleme.
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
Record de coduri roșii în iunie. Un comitet pentru situații de urgență a luat măsuri pentru a preveni inundațiile după furtuni
Cum au reușit hoții de lemn să păcălească SUMAL
Guvernul va renunța treptat la programul Rabla Clasic
Cea mai călduroasă lună iulie
Botond (UDMR): Putem discuta despre ministerele Agriculturii, al Energiei
Statul la stat. Programul „Rabla pentru becuri” este blocat complet
45.000 de dosare depuse pentru panouri solare
Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite
Clasate ca neconforme cu normele de mediu de mai bine de 15 ani, depozitele petroliere din zona Derna aparțin unei societăţi intrată în faliment. După ce a vizitat locul, deputatul Gavrilă Ghilea este convins că oricând digurile de pamânt care înconjoară batalurile de reziduuri pot ceda în cazul unor ploi puternice.
"Batalul respectiv este aproape de a trece peste, mai sunt cam 30 de centimetri; vă daţi seama că, dacă vine o ploaie puternică, se duce. Va fi o catastrofă acolo şi mă mir că nu se sesizează şi nu vine să ia măsuri nimeni."
Ecologizarea batalurilor de la Derna ar costa în jur de 3 milioane euro, dar eforturile Primăriei comunei de a atrage bani europeni pentru curățarea zonei au fost inutile. Asta pentru că terenurile nu aparţin autorităţilor locale, ci statului, care nu făcut nimic pentru curățarea zonei.
Gavrilă Ghilea susține că, în ciuda solicitărilor mai multor parlamentari bihoreni, Ministerul Mediului nu s-a implicat în rezolvarea situației din nordul județului.
"Cel care este cel mai periculos şi care conţine acid sulfuric pe lângă altele mai are foarte puţin până va trece peste zidul care există acolo; mai mult au început infiltraţiile prin zidul existent şi iese în exterior."
În 2017, Comisia Europeană a deschis un proces de infringement împotriva statului român din cauza a 68 depozite periculoase, printre care și cele de la Derna.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News