Au trecut șapte zile de la protestul violent. Autoritățile încă nu au găsit pistolul furat
S-au împlinit șapte zile de tăcere din partea instituțiilor, care nu au dat vreun raport oficial cu privire la modul în care jandarmii au intervenit în Piața Victoriei în seara de 10 august la protestul diasporei. Jurnaliștii Digi24 au aflat că ordinele primite de jandarmi, de la superiorii lor, au fost înregistrate și vor deveni probă în dosarul instrumentat de procurori. Filmările publicate de jandarmerie, însă, arată că oameni ai legii au avut numărul de identificare de pe căşti ascuns de benzi adezive.
Primele condamnări definitive în dosarul „10 august”: Ce pedepse au primit doi bărbați care au atacat-o pe jandarmeriță
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Operaţiunea „Ghost Gun”
O femeie a murit în fața spitalului, la scurt timp după ce a fost externată
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
A dat cineva ordin ca jandarmii să intervină violent sau aceştia au acţionat după propria conştiinţă? Procurorii vor stabili răspunsul pe baza discuţiilor purtate, prin staţiile de emisie-recepţie, de jandarmii trimişi în Piaţa Victoriei şi superiorii lor. Conversaţiile au fost înregistrate, sunt securizate şi vor deveni probe extrem de importante în dosarul deschis la Parchetul Militar şi preluat de Parchetul General.
Procurorii încearcă acum să îi identifice pe toţi jandarmii care au lovit protestatari sau i-au gazat inutil. Până la judecată, aceştia ar putea primi interdicţia de a mai asigura ordinea la proteste.
„Există modalități specifice de identificare. Ei au un număr de identificare pe cască și am remarcat acest lucru, cunoaștem acest lucru și evident că mai devreme sau mai târziu îi vom identifica”, a anunțat Ionel Corbu, prim-procuror al Parchetului Militar, în urmă cu câteva zile.
Filmările făcute de Jandarmerie în Piaţa Victoriei şi postate pe pagina de Facebook a instituţiei arată însă cum unii membrii ai forţelor de ordine au numărul respectiv acoperit.
Procurorii au clarificat şi controversa privind prezenţa unui coleg de-ai lor la protestul din 10 august. I-au cerut un raport lui Bogdan Pârlog, procurorul care în ziua protestului era de serviciu şi a fost la protestul din Piaţa Victoriei. Concluzia e că reprezentantul Parchetului Militar a acţionat legal, în momentul în care s-a autosesizat în privinţa posibilelor abuzuri comise de jandarmi. De altfel, procesul verbal scris de Bogdan Pârlog a dus la începerea anchetei Parchetului Militar.
În paralel, Parchetul Capitalei şi Serviciul Omoruri se ocupă de identificarea tuturor celor care i-au agresat pe cei doi jandarmi, lăsaţi în spate de colegi. Până acum, au fost audiaţi 20 de oameni, iar trei bărbaţi au fost arestaţi. Unul dintre ei e acuzat şi că i-a furat tinerei jandarm pistolul din dotare. Arma nu a fost găsită nici până acum.
Sute de ore de înregistrări ale violenţelor din Piaţa Victoriei sunt vizionate şi de procurorii Parchetului din sectorul 1. Acolo au fost deschise mai multe dosare care investighează, pe de o parte, plângerile unor protestatari agresaţi, pe de altă parte, faptele de ultraj pe care le-au reclamat jandarmii. Aceiaşi procurori îi caută şi pe cei care au spart geamuri, au făcut ţăndări mese şi scaune de la terasele din zona Pieţei şi au incendiat obiecte ornamentale.
Între timp, 238 de oameni au depus plângeri penale împotriva forţelor de ordine care au intervenit la protestul diasporei.
Citiți și
FOTO VIDEO Protest în Piaţa Victoriei. Trei moduri prin care oamenii şi-au arătat indignarea
Norica Nicolai: Imaginile cu jandarmi lovind oameni cu mâinile ridicate sunt „trucate”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News