Amintirile politicienilor despre 1 Mai comunist
Defilări la ordinul partidului, dar şi distracţie la iarbă verde sau pe litoral. Din poveştile despre vremurile de odinioară nu lipsesc nici tradiţionalele grătare. Acestea sunt amintirile aleşilor, despre ziua Muncii, în perioada comunistă.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Înainte de 1989, oamenii îndurau rigorile partidului, care dorea ca toată suflarea să fie cu trup şi suflet alături de conducătorul suprem.
Corneliu Olar, deputat PNL: „Am prins defilări de mă dureau picioarele, aveam bocancii ăia mari, papucii ăia mari”.
Ecaterina Andronescu, senatoare PSD: „Erau steagurile, drapelele naţionale puse în oraş şi se auzea muzică pe toate străzile”.
Ştefan Băişanu, deputat ALDE: „Eram scoşi cu toţii din şcoală pentru a participa la această manifestare şi a celebra Ziua Muncii. Mi-aduc aminte că erau manifestări de amploare. Era primăvară, lumea ieşea la plimbare, făceau tot felul de manifestaţii şi de aglomerări urbane, iar liderii comunişti ieşeau în faţă, spuneau două-trei poveşti”.
După ce sărbătoarea oficială se termina, începea şi petrecerea muncitorimii. Copiii petreceau alături de părinţi clipe care au dăinuit peste ani. Iar tinerii fugeau cu ce aveau prin buzunare, la mare.
Gabriela Creţu, senatoare PSD: „Eu nu pot să zic că 1 Mai era însoţit de vreo tristeţe, dimpotrivă”.
Paul Stănescu, vicepremier, vicepreşedinte PSD: „Era ceva aparte, ne strângeam cu toţii, eram mulţi, ieşeam, mergeam în aer liber, era chiar frumos”.
Ştefan Băişanu, deputat ALDE: „Student fiind, am fost de 1 Mai la mare. Ziua era foarte lungă, iar noaptea era foarte scurtă”.
Corneliu Olar, deputat PNL: „Noi în zona de munte prea puţin sărbătoream la mici şi la grătare. Sărbătoream prin muncă. Ne bucuram că suntem liberi, însă sărbătoream prin muncă, munceam acasă”.
Cei care nu au prins foarte mult acea perioadă, tot cu plăcere îşi aduc aminte de Ziua Muncii în comunism.
Liviu Pop, senator PSD: „Se ieşea şi la iarbă verde, se făceau fel de fel de jocuri de colectivitate şi spectacole”.
Cristian Seidler, deputat USR: „Mi-aduc aminte că în toată perioada asta de primăvară-vară ieşeam cu părinţii la iarbă verde în jurul oraşului”.
Daniel Suciu, lider grup PSD: „Dacă stau şi mă uit la persoane mai în vârstă cred că 1 Mai şi acele petreceri de 1 Mai pe vremea răposatului erau nişte momente de descătuşare, a ieşi în aer liber, a merge cu sindicatele cred că oamenii au rămas cu nostalgia acelor evenimente”
Mircea Titus Dobre, deputat PSD: „Sincer, în afară de faptul că îmi e dor să ies tot timpul afară, să te joci, cum se spunea înainte că baţi maidanul”.
Cristian Seidler, deputat USR: „1 Mai este o ocazie de mers la mare şi la munte, asta ştie toată lumea. Ideea de Zi a Muncii, asta cred că s-a pierdut în timp şi cred că foarte puţini mai ştiu de protestele sindicale care au dus într-un final la această zi liberă”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News