Live

Ambulanţierul din Apuseni care a cărat o pacientă în spate, chemat să dea o notă explicativă pentru că nu a respectat protocolul

Data publicării:
Foto: Adevărul

Șoferul unei ambulanțe a serviciului județean Alba, care a cărat în spate o pacientă aproape o jumătate de kilometru, pentru că nu a putut intra cu mașina până în apropiere de locuința femeii, va trebui să dea o notă explicativă conducerii instituției, relatează Adevărul.ro. Managerul instituției spune că a aflat din presă de întâmplare și a declarat că nici ambulanțierul, nici asistenta care l-a ajutat nu riscă nicio sancțiune, pentru că nu au pus în pericol viața pacientei și sunt „printre cei mai buni oameni ai echipei”.

Dumitru Ignat, șofer pe ambulanță, nu a stat pe gânduri când a văzut că nu poate ajunge cu mașina până la locuința unde îi fusese solicitată intervenția. Așa că a mers pe jos până la casa femeii din cătunul Știuleți, în munții Apuseni, apoi a cărat în spate pacienta pe o distanță de aproape jumătate de kilometru, înapoi la ambulanță.

Protocolul în astfel de situații spune însă că ambulanțierii au obligația să sune la dispecerat, să anunțe situația, apoi să aștepte intervenția unui echipaj al SMURD.

"Un echipaj al serviciului de ambulanţă judeţean Alba a fost solicitat în zona Câmpeni, mai exact la Arieşeni, pentru o femeie în vârstă cu o afecţiune respiratorie. Au ajuns acolo, n-au putut să ajungă cu maşina până în faţa casei, au consultat pacienta şi au decis că trebuie internată în spital. Pentru că a fost doar o asistentă cu ambulanţierul, nu au putut să o transporte cu targa sau cu căruciorul, motiv pentru care au decis să nu mai aştepte echipajul de la SMURD, ştiind că acesta va veni în timp destul de mare, iar pentru a scurta durata intervenţiei au decis s-o ducă în spate până la maşină, o sută de metri, pe jos", a spus Călin Potor, medic de urgenţă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba. Acesta a completat că şoferul ambulanţei a fost chemat de superiori pentru a da o explcaţie în legătură cu nerespectarea protocolului.

"În mod normal, din punct de vedere al protocolului, ar fi trebuit să anunţe dispeceratul, să aştepte până vine un echipaj de la SMURD Câmpeni, dar ştiau că maşina respectivă era în misiune, pentru că auziseră prin radio, iar şansele ca acel echipaj să ajungă la ei în timp util erau relativ mici. De aceea au decis să facă ce a fost mai bine pentru pacient", a mai spus Călin Potor.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două fetiţe cu arsuri din cauza unei explozii într-o localitate din județul Botoșani au fost transportate cu un avion SMURD în Capitală

O tânără de 24 de ani a murit după ce i s-a făcut rău într-un tramvai, în Iași. Care ar fi cauza decesului

Cum a fost salvat un ucrainean de o pisică. Bărbatul de 28 de ani căzuse într-o râpă în Munții Maramureșului

Accident rutier grav între un autocar şi un autotren, în județul Ialomița. Șapte persoane au fost duse la spital

Partenerii noștri