Alexandru Rafila: În spital sunt 338 de copii cu COVID. Afirmațiile legate de creșterea geometrică a numărului lor nu sunt adevărate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că afirmațiile legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați sunt neadevărate și că i-a transmis ministrului Educației toate cifrele.
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
Ce au mâncat copiii din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
VIDEO. Scene șocante pe autostradă: Doi copii au fost proiectați din mașină, în mijlocul traficului, după un accident
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
Alexandru Rafila spune că, în ciuda numărului mare de cazuri, proporția de persoane internate într-o zi anume este în continuare redusă. Creșterea zilnică a internărilor e de 2 - 3%, ceea ce "poate fi preluată fără problemă de sistemul de sănătate".
"Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate", a afirmat ministrul.
În opinia lui Rafila, abordarea legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei pentru că un caz diagnosticat și izolat automat nu va mai transmite boala: "Cred că este un mare câștig. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadiu greu controlabil care a dus la mortalitatea foarte mare anterior".
Acum, față de situația similară din luna octombrie, când era același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 - 10 ori mai mică, a adăugat Rafila.
Numărul copiilor infectați cu COVID-19 este în creștere, iar în cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii, a avertizat ieri, la Digi24 medicul pediatru Mihai Craiu.
"Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului", a spus medicul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.
"La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi - unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare", a adăugat el.
"Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi", a adăugat medicul.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News