Live

Alertă de radiații la granița NATO-Rusia. Ce spune CNCAN despre cesiul radioactiv detectat de Norvegia

Data publicării:
Explicația pentru cantitățile de cesiu detectate de Norvegia. Foto: Profimedia

Norvegia a detectat particule radioactive în atmosferă, aproape de granița cu Rusia. Două stații de monitorizare au raportat o creștere a concentrației de Cesiu 137, un izotop radioactiv produs după fisiune nucleară. Petre Min, coordonator al Compartimentui de Urgențe Nucleare și Radiologice din cadrul CNCAN a spus la Digi24 că nu există niciun pericol pentru România.

„Am luat legătura cu partenerii noștri tradiționali, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, în primul rând să vedem dacă există raportată o situație de la una dintre instalațiile nucleare, după care am luat legătura cu colegii noștri de la instituția omoloagă din Norvegia.

Sunt măsurători uzuale. De această dată a fost identificată o concentrație puțin mai mare, dar care nu prezintă vreun risc pentru oameni sau pentru mediu”, a spus Min.

„În acest moment se fac măsurători la nivelul Europei. Noi, în România, nu am identificat concentrații de cesiu. Se presupune că această concentrație de cesiu a fost identificată ca și consecință a accidentului de la Cernobîl”, a explicat el.

Declarația vine după ce Norvegia a anunţat că a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv în apropierea frontierei Rusia. În replică, Kremlinul a declarat că serviciile ruse nu au emis nicio alertă privind niveluri ridicate de radiaţii în atmosferă.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Partenerii noștri