Alegeri în Spania. Premierul socialist Pedro Sánchez se luptă pentru a-și păstra mandatul
Cu o carieră politică scurtă, dar plină de acțiune, premierul Spaniei Pedro Sánchez a fost adesea ironizat de către detractorii săi, care i-au anticipat sfârșitul de nenumărate ori. Însă nu a zăbovit dându-le satisfacție. După ce socialiștii au pierdut alegerile locale și regionale din mai în fața conservatorilor, Sánchez s-a repliat și a devansat data scrutinului legislativ. Astfel, spaniolii vor merge la urne duminică, pe 23 iulie, când se vor înregistra peste 40 de grade Celsius, deși inițial votul era programat pentru luna decembrie.
Alegeri anticipate în toiul unei veri toride
Sondajele arată că Partidul Popular (conservator), condus de Alberto Núñez Feijóo, va obține un număr suficient de voturi încât să formeze un guvern de coaliție cu VOX, un partid de extremă dreapta. Dacă Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) pierde aceste alegeri, Spania ar putea vira abrupt spre dreapta, iar proiectele stângii - tranziția ambițioasă către energia verde și agenda progresistă privind drepturile femeilor și ale minorității LGBTQ ar putea fi îngropate.
Senatorul Núñez Feijóo, principalul rival al lui Sánchez, dar și alți critici îl cataloghează pe acesta drept un politician în care oamenii nu pot avea încredere și care este dispus să facă orice pentru a păstra puterea. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu îl poate acuza că renunță ușor la provocări.
Născut în 1972, fost jucător de baschet și profesor de economie, Sánchez s-a alăturat PSOE în 1993 și a fost primul politician din istoria Spaniei care a devenit premier după ce fostul şef al Executivului a pierdut portofoliul în urma unei moțiuni de cenzură.
Pentru a rămâne la putere, Sánchez a trebuit să aducă în 2019 la guvernare un partid anti-sistem, de extremă-stânga. Acum, el va trebui să își asigure o nouă victorie.
Actualul premier nu surprinde nici prin discursul public obișnuit și nici prin măiestria de a jonga cu replici în cadrul dezbaterilor publice, mulți îl consideră de altfel depășit, însă are un talent - acela de a simți momentele propice pentru a acționa. Cu toate acestea, nu este capabil să capitalizeze de pe urma acestor oportunități, arată analistul politic Josep Ramoneda.
"De ce nu reușește să câștige încrederea oamenilor? Sunt mulți factori care îl împiedică, printre care și tonul său oarecum elitist. El este, dacă îmi permiteți, prea chipeș pentru a fi prim-ministru. Când merge, are această atitudine infatuată", a explicat Ramoneda, potrivit euronews.com.
Analistul mai spune că premierul nu reușește să impună aceeași autoritate pe care au impus-o alți premieri spanioli.
Cu toate acestea, Sánchez și-a dovedit constant capacitatea în elaborarea de politici publice, în negocierea acordurilor și în luarea unor decizii dificile.
Sánchez, un legiuitor hiperactiv, în ciuda faptului că a condus un guvern minoritar
Una dintre primele sale decizii în calitate de premier a fost îndepărtarea statuii dictatorului Francisco Franco dintr-un muzeu.
Totodată, Sánchez a fost un premier asumat feminist - cabinetul său a numărat mai multe femei decât bărbați și nu s-a ferit să le pună la conducerea unor domenii precum economia, mediul, energia și munca.
Un vorbitor fluent de engleză, Sánchez a îmbunătățit imaginea Spaniei la Bruxelles, întărindu-și relațiile cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ciuda apartenenței acesteia la conservatorii europeni.
În timpul pandemiei de COVID-19, premierul a adoptat unele dintre cele mai restrictive măsuri din Europa, dar și măsuri de sprijin pentru a ajuta oamenii să își păstreze locurile de muncă. Campania de vaccinare din Spania a făcut din statul iberic un lider la nivel mondial în ceea ce privește rata de vaccinare.
Din perspectivă economică, premierul a reușit să treacă bugete ambițioase și să facă schimbări importante în domeniul muncii și al pensiilor.
Totodată, a convins oficialii de la Bruxelles să permită Spaniei și Portugaliei să eludeze normele UE, în vederea reducerii inflației și a prețurilor la energie.
În mandatul său, Spania s-a asigurat că va primi 14o de miliarde de euro prin PNRR, planificând investirea unei bucăți considerabile din acești bani în surse de energie verde.
Totodată, economia Spaniei este în creștere și creează locuri de muncă, în ciuda crizei internaționale, generată de invazia Rusiei în Ucraina.
Însă criticile care i se aduc acum au rădăcini mai vechi. În 2019, chiar dacă Sánchez a câștigat două rânduri de alegeri consecutive, tot a trebuit să formeze o coaliție, pentru a intra la guvernare, așa că s-a aliat cu partidul de extremă-stânga Uniți Putem (Unidas Podemos), chiar dacă în timpul campaniei electorale a declarat că "nu ar dormi bine" dacă membri ai formațiunii Uniți Putem ar prelua portofolii relevante în cabinetul său.
Patru ani mai târziu, o lege menită să înăsprească pedepsele pentru infracţiuni sexuale s-a dovedit a fi dezastruoasă. Legislația cu lacune oferă avocaţilor scăpări juridice pentru a obţine reducerea sentinţelor deja pronunţate ale clienţilor. Legislația a fost susținută de Irene Montero, ministra pentru Egalitate, o politiciană a partidului extremist de stânga Podemos. A fost cea mai mare greșeală făcută de guvernul său.
Ceea ce simpatizanții săi consideră a fi unul dintre cele mai mari succese ale lui Sánchez a fost deopotrivă o problemă.
După ce a preluat moștenirea unei Catalonii agitate, în urma tentativei eșuate de secesiune din 2017, Sánchez a redus tensiunile, a reluat dialogul cu separatiștii și a grațiat nouă dintre liderii lor încarcerați.
Ulterior, a modificat legislația privind răzvrătirea și utilizarea abuzivă a fondurilor publice, aceasta fiind o evidentă încercare de a detensiona relațiile cu separatiștii care se confruntă cu probleme juridice.
Partidul Popular și mulți dintre alegătorii nehotărâți arată că Sánchez i-a liniștit pe separatiștii din Catalonia și Țara Bascilor, pentru a obține sprijinul lor în Parlament. Însă, în ciuda sprijinului separatiștilor, pentru ca Sánchez să câștige, el trebuie să aducă la urne un număr mare de oameni.
Chiar dacă viitorul său politic este incert în acest punct, premierul Spaniei rămâne optimist. Întrebat în repetate rânduri despre ce va face dacă va fi înlăturat de la Palatul Moncloa, Sánchez a dat de-a lungul campaniei același răspuns: "Voi câștiga aceste alegeri. Sunt convins că le voi câștiga".
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News