Aglomerație și cozi la ghișee. Și instituțiile publice pot fi amendate, spun Raed Arafat și Nelu Tătaru
Instituțiile, chiar și cele publice, sau conducătorii lor pot fi amendați dacă nu pun în practică recomandările autorităților pentru a proteja oamenii de infecția cu noul coronavirus, au confirmat luni seara, la Digi24, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Ei au fost rugați să comenteze imaginile întâlnite luni în mai multe orașe din țară în care, în plină pandemie, oamenii - adesea pensionari - au stat înghesuiți, făcând cozi la ghișee, fără a respecta distanțarea fizică, pur și simplu pentru că doreau să plătească taxe, să ceară acte sau uneori doar să pună o întrebare.
„Pot fi amendați. Chiar am avut în această seară, împreună cu primul ministru, o întâlnire cu toate autoritățile publice de control de la nivel național și s-a decis luarea unor măsuri”, a spus ministrul Nelu Tătaru.
„Există posibilitatea ca aceste instituții să fie amendate. Instituțiile sau conducătorii instituțiilor care nu respectă regulile pot fi amendați, dar sper să nu ajungem acolo și sper ca lumea să înțeleagă fiecare rolul lui, fără să ajungem la faza cu amenzile, dar dacă autoritățile sunt forțate să ajungă la faza cu amenzile, se vor da amenzi”, a declarat, la rândul său Raed Arafat.
„Agenții economici, autoritățile locale sunt cele care trebuie să respecte niște reguli și să respecte ce-am dat noi: am dat pentru fiecare în parte reguli de desfășurare și funcționare a activităților care s-au reluat. Omul de rând vine să-și plătească o datorie. Cel care îl primește trebuie să își asume aceste reguli pe care noi le-am elaborat și să le respecte. Era dat exemplul unei frizerii, unde toată lumea venea, fără mască, aștepta, pleca. Nu e de vină omul ăla, e de vină agentul economic care l-a primit. Se intră gradual, se păstrează o distanțare, nu mai așteaptă nimeni pe acea canapea în spate ca să-i vină rândul, să poarte o mască, că este spațiu închis, faptul că acel agent economic l-a primit în interior este pasibil de amendă”, a explicat Nelu Tătaru.
„Noi vorbim de ceva timp despre organizarea acestor aspecte. Este momentul ca fiecare să-și asume responsabilitatea: fiecare ca individ, fiecare loc de muncă și fiecare instituție să-și sume reponsabilitatea, în sensul în care să protejeze oamenii care intră în instituție, care au de-a face cu instituția respectivă, fie că lucrează, fie că vin în interes public, de servciu, sau că vin să plătească taxe, impozite. Trebuie să existe oameni care să organizeze rândul, să păstreze distanțarea socială, să faciliteze mai mult plata online, dacă se poate, să prelungească programul, perioada de plată, ca să nu se înghesuiască oamenii acum. Depinde de fiecare instituție să ia aceste măsuri”, a arătat Raed Arafat.
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Avarie majoră în Craiova. Peste 100.000 de oameni au rămas fără apă și căldură, în timp ce activitatea Uzinei Ford a fost sistată brusc
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Nelu Tătaru este cercetat penal într-un dosar de luare de mită. Procurorii DNA fac percheziții la cabinetul medicului
Procurorii DNA fac percheziții în cabinetul lui Nelu Tătaru de la Spitalul din Huși
Comisia juridică a decis ridicarea imunității parlamentare pentru Nelu Tătaru. „Nu am atins niciun ban”
Primul vot pentru imunitatea lui Nelu Tătaru. Cazul este dezbătut în Comisia juridică
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Ce înseamnă că trebuie să conviețuim cu virusul
Șeful DSU a avertizat, pe de altă parte, că „relaxarea maximă” a unor cetățeni, la care am asistat în weekend, poate duce la creșterea cazurilor de infecție și implicit la reducerea măsurilor de relaxare.
„Lumea trebuie să înțeleagă că noi trebuie să conviețuim cu acest virus și nu trebuie să revenim la acest moment la o situație cvasi-normală sau normală, cum a fost înainte să apară acest virus, pentru că există riscul să crească din nou numărul cazurilor”, a spus Raed Arafat amintind că așa s-a întâmplat în Japonia, dar și în unele țări europene.
„O creștere controlabilă n-ar fi o problemă. Singura problemă de care ne e teamă este să n-ajungem la o creștere necontrolabilă - numărul cazurilor crește, cresc cazurile grave și impactul asupra sistemului sanitar devine unul foarte mare. Atunci începem să eșuăm. Până acum putem spune că suntem totuși printre țările care au trecut cu un impact mult mai ușor decât ce au avut alte țări”, a explicat Arafat.
Pe de altă parte, șeful DSU recunoaște că „n-ai cum să pui un polițist lângă fiecare cetățean” și atunci responsabilitatea revine fiecăruia în parte. „N-ai cum să păzești fiecare persoană, n-ai cum să păzești fiecare intrare de clădire, n-ai cum să păzești fiecare magazin”, a spus Arafat.
În afară de responsabilitate, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, pledează și pentru simț civic, apropo de imaginile cu pensionarii, categorie de risc, care stăteau înghesuiți la coadă: „Erau și mulți deodată și era acea prioritate, pe care nu trebuia să o stabilim noi, o stabilește bunul simț. Să avem acel spirit civic, în care cei care au peste 60-65 de ani să aibă prioritate”, îndeamnă Nelu Tătaru.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News