Live

Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit la 5 cenți. Compania spune că nu are bani să plătească despăgubiri României

Data actualizării: Data publicării:
Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit la 5 cenți pe bursă. Foto: Shutterstock

Compania canadiană Gabriel Resources spune că nu are cum să plătească 9,5 milioane de dolari României, reprezentând despăgubiri și cheltuieli de judecată. Aceasta, după ce acțiunile companiei au scăzut cu 95%, după ce a pierdut procesul cu statul român.

În deschiderea bursei de la Toronto, acțiunile Gabriel Resources erau cotate la mai puțin de 5 cenți, în scădere cu 95% . Aceasta, în condițiile în care crescuseră spectaculos în februarie, după ce au apărut zvonuri că România ar urma să piardă procesul de la Curtea Internațională de Arbitraj.

Într-un comunicat transmis bursei, compania anunță că nu va avea cu ce să plătească despagubiri si cheltuielile de judecată de 9,5 milioane de dolari.

Compania susține că mai are rezerve financiare de 2 milioane de dolari, care vor fi epuizate până în mai. Acest lucru ar înseamna că statul ar trebui să dea în judecată și să execute silit firma.

„Compania are în prezent fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (2,0 milioane USD) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până în mai 2024. Gabriel intenționează să efectueze o revizuire imediată a obligațiilor sale financiare actuale și viitoare și a capacității sale de a obține fonduri pentru a deconta sumele pe care le are de plătit”, se arată în comunicat.

„În pofida acestei revizuiri, Gabriel va necesita finanțare suplimentară în timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2024 pentru a desfășura activități pe termen mai lung”, mai spune compania.

Dar procesul împotriva statului român era tot ce mai avea această firmă. În reclamația depusă în instanță, Gabriel Resouces susținea că a investit 700 de milioane de dolari în România. Valoarea nu poate fi verificată din surse independente, dar activele pe care le-a avut în România au fost deja lichidate.

Perspectiva despăgubirilor a fost folosită inclusiv pentru atrage bani. În 2016, Gabriel Resources promitea un plasament privat de 20 de milioane de dolari, iar plata ar fi urmat să se facă din despăgubirile primite de la statul român.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat săptămâna trecută verdictul în cazul aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. În schimb, compania canadiană este obligată să ramburseze României cheltuielile de judecată.

Decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Conform Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Valoarea acestora era, în 2013, estimată la peste 16 miliarde de dolari.

Controversată este, însă, modalitatea de extragere a metalelor preţioase - cu ajutorul cianurilor. Organizaţiile ecologiste au susţinut că procedeul este dăunător pentru mediu, dar şi pentru locuitorii din zonă. În plus, acestea au atras atenţia că extinderea minei va distruge o parte a vechilor galerii romane, dar şi patru vârfuri montane.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gazprom a devenit cea mai neprofitabilă companie din Rusia: pierderi de șase miliarde de dolari anul trecut

Roşia Montană Gold Corporation nu va mai face lucrări de întreţinere la o galerie. Risc de accident ecologic, avertizează specialiștii

Bursa din România are una dintre cele mai mari creșteri din Europa. Indicele BET este aproape de maximul istoric

A treia lovitură uriașă pentru Jeff Bezos. Bogații planetei au pierdut miliarde de dolari vineri, după prăbușirea bursei de la New York

Partenerii noștri