A cincea zi de grevă la STB, sindicaliștii nu au mers la negocieri. Petrariu: Demisionez din funcția de consilier general și din PSD
Luni este a cincea zi de grevă la Societatea de Transport București (STB), după ce negocierile au eșuat. Totuși, unele mijloace de transport ale societății se află pe trasee. 20% dintre șoferii și vatmanii care ar fi trebuit să se afle, cu vehiculele, pe străzile din București fac acest lucru luni dimineață.
UPDATE 10.00. Directorul STB, Adrian Criț: "Am notificat toți angajații cu privire la sarcinile de serviciu, am formulat plângeri penale contra celor care au declanșat greva ilegală
Aplicăm tot ce e scris în Codul Muncii contra angajaților care nu și-au îndeplinit sarcina de serviciu. Se fac listele cu persoanele care au încălcat contractul colectiv de muncă, situația trebuie remediată. Cine nu e prezent la muncă trei zile consecutiv, va avea contractul de muncă desfăcut. Ne dorim personal de calitate, vom fi mai duri în selecția personalului. Salariile în STB sunt motivante.
Sunt mii de angajați, nu spun că vor pleca toți. Vom declanșa cercetare disciplinară, nu o fac eu. Se va analiza caz cu caz. Sunt liste cu cei care nu s-au prezentat la muncă. După ce se vor verifica se fac comisii de analize, se notifică angajații și facem ce scrie în contract.
Azi am publicat pe site-ul STB anunț de angajare pentru șoferi de autobuze. Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajați care au căzut pradă manipulării și protestează fără să aibă nicio dorință.
Se dorește doar demisia mea.
Cei care nu revin la locul de muncă sunt responsabili pentru neplata salariilor.
Forma de protest cum e precizată în decizia tribunalului e ilegală. De cinci zile se încalcă legea. Salariații care doresc să iasă pe traseu sunt amenințați. Le mulțumesc celor care au ieșit pe traseu.
O să discut cu șefii de autobaze și de depouri. Caracatița din această instituție trebuie să fie stârpită. Împreună putem oferi condiții mai bune de transport călătorilor.
Va exista dosar deschis și pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cu acele mitinguri. Cum ne protejăm la nuntă, botez, așa trebuie să respectăm legea cu toții peste tot".
UPDATE 9.00. "Oamenii sunt conștienți că amenințările, șantajul îi determină să fie mai mobilizați. Cei care ne amenință ar face bine să vină cu o soluție. Mesajele transmise escaladează conflictul.
Astăzi îmi dau demisia din funcția de consilier general și din Partidul Social Democrat. Acest protest nu are nicio conotație politică", a anunțat liderul de sindicat Vasile Petrariu.
El a spus că marți vor fi la muncă doar 10% dintre șoferi.
De altfel, Petrariu a transmis un mesaj luni pe Facebook, în care susține că protestul nu este politic și îl acuză pe Nicușor Dan că nu a oferit nicio soluție angajaților STB și că este singurul responsabil pentru situația creată.
UPDATE 7.00. La ora 7, raportul oficial al STB arăta că sunt pe traseu 148 de autobuze, troleibuze și tramvaie, din cele 697 programate. Cei mai mulți care au renunțat la grevă, în a cincea zi, sunt șoferii de troleibuze, cei mai puțini - cei de autobuze.
O nouă tentativă de negociere a eșuat, înainte să înceapă. Vasile Petrariu, liderul sindicaliștilor, a anunțat că nu va merge, la ora 9, la discuțiile cu directorul Adrian Criț.
Negocierile dintre reprezentanții angajaților de la Societatea de Transport București, aflați în grevă de joi dimineața, și autorități au eșuat. O nouă întâlnire este programată luni. Anterior, sindicaliștii au spus că primarul general nu a stat mult cu ei, iar Nicușor Dan a declarat că singura revendicare a fost demisia directorului.
Astfel, luni, pentru a cincea zi la rând, numeroși șoferi și vatmani nu s-au întors la serviciu, continuând greva.
Primarul general Nicușor Dan a declarat că mulți dintre angajații Societății de Transport București (STB) și-au reluat, duminică, activitatea și sunt mult mai mulți șoferi și vatmani care ar fi ieșit la lucru dacă nu ar fi fost „intimidați” de sindicat.
„Mulți angajați STB și-au reluat azi (duminică - n.r.) activitatea. Am avut pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze. Salut decizia celor care au înțeles că rezolvarea problemelor se face prin dialog, respectând legea”, a spus primarul general Nicușor Dan, pe Facebook.
Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană. Tribunalul București a suspendat protestul și l-au declarat ilegal, însă angajații STB au refuzat să vină la serviciu.
Oamenii cer un nou contract colectiv de muncă, salarii majorate și demisia actualului director. Potrivit sindicaliștilor, un șofer de la STB câștigă, în prezent, aproximativ 4.000 de lei brut, deși lucrează sâmbăta, duminica și în alte zile libere.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News