6000 de pisici comunitare pot fi sterilizate gratuit în București. ”Primul venit, primul servit”
Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre care vizează sterilizarea gratuită a 6.000 de pisici de rasă comună, cu şi fără deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti. Programul va funcționa după principiul ”primul venit - primul servit", transmite Agerpres.
Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor va fi împuternicită să achiziţioneze serviciile necesare, prevede hotărârea aprobată cu 35 de voturi "pentru" şi 4 abţineri.
"Prin program se subvenţionează sterilizarea gratuită a pisicilor de rasă comună cu şi fără deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita plafonului stabilit, după principiul primul venit - primul servit", prevede hotărârea.
Conform referatului de aprobare, CGMB a aprobat în 2017 Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor, iar ASPA a derulat programe de sterilizări gratuite în anii: 2018 (aproximativ 2.800 de animale), 2019 (1.960 de câini şi 4.517 pisici) şi în perioada noiembrie 2021 - aprilie 2022 (1.666 de câini şi 5.317 pisici).
"Pentru continuarea prevenirii înmulţirii necontrolate a animalelor şi implicit prevenirea abandonului acestora este importantă implementarea campaniei de sterilizare gratuită a pisicilor de rasă comuna cu şi fără deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti", prevede proiectul.
În nota de fundamentare este invocat "numărul mare" de petiţii înregistrate la ASPA în perioada ianuarie-iulie 2023 (184 de petiţii) privind sterilizarea şi ridicarea pisicilor de pe raza Municipiului Bucureşti.
"Sterilizarea este foarte importantă în primul rând pentru stoparea înmulţirii necontrolate, pentru micşorarea numărului de accidente provocate de vagabondaj şi nu în ultimul rând pentru conservarea sănătăţii, intervenţia reuşind să limiteze posibilitatea apariţiei unor multitudini de patologii din sfera genitală şi mamară. Privind conservarea sănătăţii, intervenţia chirurgicală de sterilizare împiedică apariţia unor afecţiuni precum chisturile şi tumorile ovariene, fibroamele uterine, piometrul (infecţie uterină) şi reduce riscul apariţiei tumorilor glandei mamare", menţionează sursa citată.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News