300 de dolari pentru un TIR cu marfă contrafăcută. Cum funcționa rețeaua mitei de la Iași, care i-a adus șefului vamal 24.500 de dolari
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi i-au reținut pe şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi şi pe doi funcţionari din subordinea sa. Anchetatorii îi acuză de luare de mită în condițiile în care marfă contrafăcută venită din Turcia nu era verificată, iar turele erau stabilite special pentru ca produsele să intre în țară cu ajutorul vameșilor corupți. Pentru fiecare autocamion intrat în vamă se cerea o taxă de 300 de dolari, iar șeful vămii ar fi strâns din mită 24.500 de dolari.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Prezență peste așteptări la racla Sfintei Parascheva. Zeci de mii de oameni așteaptă la coadă pentru a se închina la moaște
Cozi de kilometri pe străzile din Iași, cu ocazia pelerinajului de Sf. Parascheva
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, mană cerească pentru afacerile din Iași
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Potrivit unui comunicat de presă, Dănuţ Bolohan, şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, este reţinut pentru cinci infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, iar Simona Andreica, funcţionar vamal în cadrul aceluiaşi birou vamal, a fost reţinută pentru complicitate la luare de mită. Un alt funcţional vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi reţinut pentru dare de mită în formă continuată, este Cristian Timofte.
În acelaşi dosar a fost reţinut şi administratorul unei societăţi comerciale care a dat mită.
Totodată, a mai fost dispus controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, timp în care are interdicţia de a-şi exercita funcţia, faţă de Cristian Leonard Tîrnoveanu, un alt funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi. Şi el este acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada ianuarie 2022 şi până acum, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia.
"Prin intermediul acestor societăţi comerciale ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent.
Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor", spun procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.
Conform aceleiaşi surse, ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).
Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti.
"Taxa" ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de dolari. Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.
"Concret, Bolohan Dănuţ, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 dolari.
De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză", spun procurorii anticorupţie.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. De asemenea, Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News