Video 30 de ani de Internet în România. Țara noastră rămâne în primele 10 state din lume la viteza de navigare grație rețelelor fixe
S-au împlinit 30 de ani de când românii au acces la Internet. Momentul a fost marcat la Camera de Comerț și Industrie. Gala de premiere a campionilor celor 30 de ani de Internet în România a fost organizată de Digital Transformation Council chiar de Ziua Internațională a Telecomunicațiilor. Au fost aduse împreună nume importante din industrie. Mulți au primit și distincții, inclusiv grupul Digi RCS-RDS pentru performanțele din telecomunicații.
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
Cum ne influențează viața rețelele sociale
Un expert din Ucraina avertizează
Un nou derapaj al lui Trump
România, ținta hackerilor ruși
O femeie din Sibiu a rămas fără jumătate de milion de euro
Cum ne dezghețăm corect mașina
Un deepfake cu Maia Sandu care își anunță demisia a apărut pe internet
O nouă înșelătorie a apărut pe internet
România și-a păstrat și anul acesta locul în top 10 cele mai mari viteze de navigare din lume. Poziția nu este întâmplătoare. De zeci de ani specialiștii români au pus umărul la dezvoltarea rețelelor de comunicații. Deși a trecut ceva timp de când putem accesa pagini virtuale și chiar putem comunica cu persoane aflate la mii de kilometri, pionierii Internetului nu a fost uitați. În cadrul galei de premiere a campionilor celor 30 de ani de Internet în România au fost medaliați cei care ne-au adus totul la doar un click distanță.
"În 1993, aprilie-septembrie, a început să se definitiveze, să se inițieze, de fapt, Internetul românesc. Toți actorii acestor prime momente sunt aici în sală. Încercăm să refacem acest drum, să punctăm, să acordăm niște premii de excelență", a declarat Ion Vaciu, organizatorul evenimentului.
Specialiștii au profitat de moment pentru a lăuda performanțele țării noastre. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a venit la această conferință cu date în premieră.
"Performanțele internetului fix sunt arhicunoscute de toată lumea. Superviteze la prețuri imbatabile, cele mai mici din Uniunea Europeană. Iar în ultimii ani hiperviteze. În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrate la finalul anului trecut, RCS-RDS avea o cotă de piață de 67 la sută", a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.
"Avem multe de construit mai departe. Să oferim internet accesibil și de cea mai bună calitate tuturor a fost întotdeauna viziunea fondatorilor companiei și viziunea companiei. Lucrul acesta l-am păstrat de-a lungul celor 30 de ani și îl vom menține în continuare", a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședintele grupului Digi.
Nu au lipsit nici discuțiile despre cele mai arzătoare probleme din aria digitalizării. De exemplu, discrepanțele dintre mediul urban și cel rural. Aici au fost vești bune. Decalajul se reduce în ritm accelerat.
S-a atras atenția și asupra mediului educațional, care ar trebui pregătit pentru tehnologiile viitorului, consideră reprezentanții din Executiv.
"Pentru a fi pregătiți pentru ce va fi peste 5 ani, 10 ani, ar trebui să ne îndemnăm tinerii, copiii și cei care stabilesc modul în care ei învață să abordeze un stil de a învăța permanent noi tehnologii, noi informații legate de profesiile în care ei pot activa", a declarat Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Digitalizării.
Un alt pas spre evoluția digitalizării pregătit de autoritățile din domeniu este eliminarea totală a bătăii de cap numită birocrație.
"Adică platformele digitale ale statului să fie interoperabile. În alte cuvinte, ca ele să poată să comunice, astfel încât cetățeanul să nu mai fie un curier între instituții", a declarat Andrei Niculae, reprezentant al Autorității pentru Digitalizare.
Statul pregătește investiții de 94 de milioane de euro pentru Internetul fix de mare viteză.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News