Live

Statul la stat. Casa Unirea, milioane de euro pierderi: Angajați fără activitate plătiți bine, icre din China, corturi noi nefolosite

Toma Petcu Data publicării:
Casa de Comerț Unirea, pierderi de milioane de euro. Producătorii români falimentați, dar se vindeau icre din China

Când politicienii nu se înțeleg și își anulează unii altora deciziile, statul român pierde milioane de euro. Casa de Comerț Unirea este exemplul perfect. Fostul ministru Petre Daea visa la înființarea a zeci de aprozare de stat. Ajunși la guvernare, liberalii au îngropat proiectul. Pierderile s-au adunat, iar acum, noul ministru PSD al agriculturii vrea să revitalizeze Casa Unirea cu 100 de milioane de euro. Nimeni nu știe însă cum și dacă vor fi recuperați banii risipiți până acum. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la Stat.

Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii: Să încetăm odată cu statul la stat degeaba, pentru că această Casă de Comerț, din păcate, în ultimii ani a fost lăsată de izbeliște.

Reporter: Casa Unirea? Compania Casa Unirea. Casa de Comerț Unirea.
Portar: La Ilfov cred că este, la clădirea a doua. Corpul B.
Reporter: Corpul B. Unde-i ăsta?
Portar: A doua clădire pe stânga.
Reporter: Pe stânga. Mersi frumos.
Portar: Sănătate.

Reporter: Sărut mâna. Casa de Comerț Unirea? Următoarea ușă?
Angajată: Și vis-a-vis de aceea.
Reporter: Nu e nimeni. Vis-a-vis?

Reporter: Bună ziua! O căutăm și noi pe doamna director. Toma Petcu sunt, de la Digi24, îmi pare bine să vă cunosc.
Angajat: Este la minister.
Reporter: Este la minister. Știți cumva în cât timp se întoarce?
Angajat: Nu știu nimic.

Înființată în 2018 de Guvernul PSD, Casa de Comerț Unirea ar fi trebuit să devină un colos de stat cu peste 80 de aprozare în toată țara. Aici, producătorii locali urmau să își vândă marfa. Acum, totul se rezumă la un director, un angajat și două birouri închiriate în incinta sediului Romsilva.

Reporter: Dumneavoastră câți angajați mai sunteți aici?
Angajat: Doar eu sunt, singurul.
Reporter: Singurul ați rămas?
Angajat: Da.
Reporter: Păi pe site, pe organigramă, sunt mai mulți, sunt vreo cinci persoane.
Angajat: Nu. Doamna directoare și cu mine, eu sunt administrator.
Reporter: Atât.
Angajat: Atât.

După deschiderea brânzăriei de la Sibiu, în octombrie 2019 ministrul agriculturii Petre Daea inaugura cu fast primul magazin Casa Unirea din București. Rafturile erau pline cu tot felul de bunătăți, iar jurnaliștii au fost chemați să filmeze marea realizare de partid și de stat.

Petre Daea: Păsări de curte, toate oule sunt de curte, ouă de curte, nu au văzut instalații industriale
Reporteri: V-ați lovit domnule ministru?
Petre Daea: Nu mă lovesc niciodată.

Totul a început să se năruie rapid. La Sibiu, producătorii nu și-au primit banii pentru marfa livrată și s-au retras din afacere, lăsând rafturile magazinului, goale.

Reporter: Și ceilalți de ce nu au mai venit?

Vânzatoare brânzărie Sibiu: Au o teamă cum că nu și-ar primi banii.
Reporter: Au fost întârzieri la plată?
Vânzatoare: Ceva de genul, nu știm multe.

Producător: E faliment curat. Că cine vrea să dea marfa și să nu primească banii? Noi ca producători vrem să vindem să luăm bănuții că doar d-aia lucrăm, pentru bani.

După aproximativ un an cele două magazine s-au închis. La București s-a schimbat conducerea politică a ministerului Agriculturii și tot proiectul a fost tras pe linie moartă.

Cristian Păun, economist, fost consilier al premierului Ludovic Orban: Nu există nicăieri în lume astfel de Case de Comerț de Stat, ale statului, plătite din bani publici care să cumpere legume în nume și pe cont propriu de la cine știe cine și să le vândă cine știe cum, când și cu ce costuri.

Angajații au continuat să fie plătiți deși nu prea mai aveau activitate. Salariul mediu era de peste șase mii de lei. Pierderile au început să curgă. În anul 2019, s-au ridicat la aproape 7,2 milioane de lei iar în 2020 la 5,4 milioane de lei. La cât au ajuns în acest moment? Nici măcar ministrul agriculturii nu se încumetă să spună o sumă.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Nu aș vrea să intru în speculații pentru că unele sunt pagube certe și altele sunt pagube prezumate. La final, în momentul în care se încheie exercițiul bugetar se poate discuta și de pierderi și venituri. Ce pot să vă spun este că venituri nu prea a realizat.

Adrian Izvoranu a ocupat, încă de la început, funcția de director al Casei de Comerț Unirea. A fost dat afară după ce liberalii au ajuns la guvernare.

Emil Dumitru, fost secretar de stat în ministerul Agriculturii: S-au angajat 57 de persoane, directori, directorași, consilieri, fără să aibă vreun obiect de activitate. Am constatat că s-a plătit un avans de un milion de euro la un depozit de legume fructe de la Focșani care nici până astăzi nu s-a clarificat regimul jurudic al proprietății

S-au cumpărat corturi pentru a face piețe volante, fără ca ele să fie utilizate în scopul pentru care au fost cumpărate, la bursa de pește de la Tulcea s-au cumpărat produse din pește și am constatat că au fost inclusiv achiziționate icre de proveniență China.

Adrian Izvoranu, primul director la Casei Unirea: Un proiect extraordinar de bun, ajuns pe mâna unor diletanați fuduli nu pot să le zic altfel, cei care au blocat practic procesul de investiții. Absolut o decizie politică...

Acum, liberalii s-au înfrățit cu social-democrații, iar ministerul agriculturii a ajuns din nou în curtea PSD. Așa că, noul ministru a decis să reînvie proiectul. Statul v-a pompa în Casa Unirea alte 100 de milioane de euro.

Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii: Capitalizăm Casa de Comerț Unirea pentru a deveni un integrator de soluții și a crea centre preluare, colectare și pregătire pentru comercializare a legumelor și fructelor românești și introducerea lor în rețelele de magazine.

Cristian Păun, economist, fost consilier al premierului Ludovic Orban: Este cât jumătate din centura Bucureștiului, vă dați seama, aproape 20 de kilometri de autostradă. Nu e în regulă să mergem înainte cu astfel de proiecte care au zero efecte, ba mai mult, pot fi suspectate adesea că sunt create pentru anumite grupuri de interese.

Ce se întâmplă însă cu pierderile de până acum, cu milioanele de euro cheltuite deja de statul român pe... nimic!?

Adrian Izvoranu, primul director la Casei Unirea: Banii ăștia cine îi mai recuperează?
Habar nu am. Nu știu dacă cineva îi va mai putea recupera.

Casa de Comerț Unirea este un exemplu elocvent despre cum pierde statul român milioane de euro din cauza politicienilor ajunși în funcții importante și a deciziilor lor. Dacă în viitor, la ministerul agriculturii va ajunge un alt ministru care nu va mai susține proiectul Casa Unirea, atunci cei 100 de milioane de euro investiți acum, se vor duce din nou pe apa sâmbetei. Bani risipiți din buzunarele tuturor românilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serviciul britanic de informații: Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri principale de luptă de la începutul războiului

Nepoata lui Putin a dezvăluit din greșeală numărul soldaților ruși dispăruți în Ucraina. Eroarea făcută

Analiză comparativă: războaiele din Ucraina, Vietnam și Coreea. Care au fost pierderile Kievului și Kremlinului în conflict

Situație disperată pentru gigantul rus Gazprom, după ce a înregistrat pierderi de șapte miliarde de dolari

Partenerii noștri